Äntligen verkar det som om John Lennons tredje låt kommer att ges ut

I en ny intervju för BBC Radio 4 som handlar om hans nyutkomna fotobok 1964 – Eyes of the Storm och den snart avslutade fotoutställningen på National Portrait Gallery i London berättar Paul McCartney om hur man har använt AI-tekniken för att få fram John Lennons sång från en gammal demokassett för att kunna slutföra inspelningen av låten.

Paul: Vi är rätt nyligen klara med låten och den kommer att släppas under året. Paul berättade inte i intervjun låtens titel, men de flesta av oss anar oss till att det rör sig om låten Now And Then från 1978.

I intervjun pratar Paul om att han har hittat amatörer som experimenterar med AI-tekniken och de hade klarat av att få till det så att det lät som om John Lennon sjöng en låt av Paul själv. En liknande teknik hade han själv använt sig av för att göra den sista Beatleslåten färdig.

Fråga: Vad tycker du om insatsen som görs inom teknologin vad gäller artificiell intelligens för att återskapa det tidiga Beatles som får sin sångröst att låta yngre?

Paul:  Jo, det är mycket intressant. Det är något som vi alla försöker förstå och hantera just nu för att se vad det kan betyda. Jag lyssnar inte så mycket på det här eftersom jag inte är ute på internet så ofta. Men folk säger till mig  ’det finns ett spår där John sjunger en av dina sånger ’ och det är det ju egentligen inte, det är bara AI.  Allt detta är lite skrämmande , men samtidigt spännande eftersom detta är framtiden och vi kan använda oss av den här typen av teknologi. 

När Peter Jackson gjorde filmen Get Back med oss när vi spelade in albumet Let it Be lyckades han och få fram John Lennons röst från ett litet kassettband som innehöll Johns sång och hans pianospel med hjälp av AI. Han kunde säga till maskinen att detta är en röst, detta är en gitarr och skilj dessa ljud åt. Och med maskininlärning lyckades han få ihop det hela. Så vi träffades för att ordna till det som blir The Beatles sista inspelning. Så tekniken ger dig ett visst spelrum. Så det är en bra sida med AI, men så finns det också en skrämmande sida av det hela. Och vi får väl se vad det hela kommer att leda till i framtiden.

Tekniken som användes kallas för MAL, en liten hyllning till Mal Evans kan tyckas. Men det står för Machine Audio Learning.

Nedan stående intervju har en speltid på 2:07.