Idag är det precis 22 år sedan George Harrison lämnade oss

George Harrison - IMDb

George Harrison under inspelningen av filmen ’A Hard Day’s Night’ 1964.

 

George Harrison startade en skifflegrupp – The Rebels – tillsammans med sin bror Peter och deras vän Arthur Kelly. På bussen på väg till skolan träffade George Paul McCartney. Båda gick de på Liverpool Institute och blev vänner i och med att båda älskade musik.

McCartney and hans vän John Lennon var medlemmar i skifflegruppen The Quarrymen.

PAUL ON THE RUN: The day John Lennon met Paul McCartney - by John's... | The beatles, The quarrymen, Beatles photos

The Quarrymen under ledning av John Lennon samma dag som Paul McCartney träffade John Lennon den 6 juli 1957.
George var bara 14 år och hade ännu inte kommit med i bandet.

 

I mars månad 1958 uppmanade Paul George att prova på att komma med i The Quarrymen. George framförde Guitar Boogie Shuffle, skriven av Artur ’Guitar Boogie’ Smith. Men John Lennon tyckte då att George, som precis hade fyllt 15 år, var alldeles för ung för att komma med i bandet.

McCartney ordnade ett andra möte, på övervåningen på en Liverpoolbuss – en dubbeldäckare, där George fick tillfälle att imponera på Lennon genom att framföra solot i den instrumentala låten Raunchy. George började vara tillsammans med gruppen och ibland var han med och spelade gitarr med grabbarna när det behövdes. Allt eftersom blev han en accepterad medlem i gruppen.

Som bekant övergick gruppen till att kalla sig för The Beatles. Under gruppens första turné i Skottland 1960 kallade George sig för Carl Harrison efter sin idol Carl Perkins. Sedan vet vi ju att bandet spelade i Hamburg i Västtyskland och att George fick åka tillbaka till England eftersom han var minderårig. Men han kom tillbaka när han hade åldern inne och spelade därefter bara med The Beatles.

I och med att Brian Epstein kom in i bilden fick grabbarna till slut ett skivkontrakt med EMI genom George Martin. Den första låten som George Harrison skrev och som kom med på ett album med The Beatles var låten Don’t Bother Me som är med på gruppens andra album With The Beatles som släpptes den 22 november 1963.

En stor musikalisk påverkan mot slutet av Georges karriär i The Beatles var Bob Dylan and The Band. George kände sig mer hemma med The Bands gemensamma musikskapande, där det rådde någon form av ett musikskapande på lika villkor. Det skiljde sig väsentligt från Lennon och McCartney som dominerade låtskapande i gruppen.

Bob Dylan Sings 'Yesterday' With George Harrison in 1970: Hear

George Harrison och Bob Dylan.

Innan The Beatles splittrades hade Harrison redan spelat in och givit ut två soloalbum – Wonderwall Music och Electronic Sound.  Båda albumen innehåller nästan uteslutande instrumental musik. Wonderwall Music utgjordes av filmmusik till filmen Wonderwall från 1968. Här blandas indiska och västerländska instrument under det att Electronic Sound är ett experimentellt album som till största delen utgörs av en Moog Synthesizer. Wonderwall Music, som släpptes i november 1968 var det första soloalbumet från en f.d. beatle och blev också första albumet som släpptes på Apple Records.

G. HARRISON - WONDERWALL. LP (FULL ALBUM ) - YouTube

Omslaget till ’Wonderwall Music’ på ’Apple Records’.

 

george-harrison-electronic-sound • Primero fue el sonido

Skivomslaget till George Harrisons andra soloalbum ’ Electronic Sound’.

 

I december 1969 deltog George Harrison i en kortare Europaturné tillsammans med den amerikanska gruppen Delaney & Bonnie and Friends. Under turnén, i vilken även Eric Clapton, Bobby Whitlock och trummisen Jim Gordon ingick, började George spela slidegitarr.

George började också skriva på My Sweet Lord, vilken kom att bli hans första singel som soloartist. George var med på turnén under sex dagar där de spelade spelade både i England, Danmark och Sverige. Den 13 december 1969 spelade de i Stockholms Konserthus i Stockholm och dagen efter spelade de i Göteborg.

George Harrison två från höger. Här på Konserthuset i Stockholm den 13 december 1969.

 

Sedan vet vi också att George gjorde succé i bandet Traveling Wilburys.

The (Mostly) True History of the Traveling Wilburys | It's Alright Ma (I'm Only Blogging)

Traveling Wilburys – Bob Dylan, Tom Petty, George Harrison, Jeff Lynne och Roy Orbison.

 

Legenden om Traveling Wilburys  säger att några av Wilbury-bröderna överlevde för att fortsätta legenden. Dessa Wilbury-bröder var alla födda av olika mödrar men med en notoriskt full fader: Charles T. Wilbury Sr. En av bröderna odödliggjorde sin fader genom att med denna geniala tanke:

Some said daddy was a cad and a boulder [lymmel], but I remember him as a Baptist minister.
De fem bröderna bestod av Nelson (alias George Harrison), Lucky (alias Bob Dylan), Otis (alias Jeff Lynne), Lefty (alias Roy Orbison) och Charles T. Wilbury Jr. (alias Tom Petty).

 

Vi bör också komma ihåg att han skrev låtar till andra musiker samt var gästartist på andra artisters skivutgivningar. Här är några av låtarna som han skrev för andra artister:

Sour Milk Sea till Jackie Lomax
Badge, som han skrev tillsammans med Eric Clapton till Cream
Try Some, Buy Some
till Ronnie Spector
Sunshine Life for Me (Sail Away Raymond till Ringo Starr
Run So Far till Eric Clapton
That Kind Of Woman till Gary Moore

Och vi ska inte heller glömma att George Harrison då och då ingick i gruppen Plastic Ono Band. Plastic Ono Band hade inte någon egentlig sättning, utan det var flera musiker som kom och gick i den konstellation som råkade gälla för tillfället.

George Harrison är mannen med kepsen till vänster på bilden ovan.
Bilden är tagen den 15 december 1969 i Lyceum ballroom i London
i samband med ’Peace for Christmas’ en välgörenhetskonsert för UNICEF.