Idag för exakt 60 år sedan  drabbades USA av Beatlemania

Den 9 februari 1964 – för exakt 60 år sedan – framträdde The Beatles i tv-programmet Ed Sullivan Show inför 73 miljoner tv-tittare. Därefter blev USA:s musikvärld inte sig likt igen.

I nedanstående video kan vi se och lyssna till gruppens liveframförande av I Want To Hold Your Hand, vilken var den första av Beatles skivor som toppade listorna både i USA och i UK.

Det var också den första låten som spelades in på en fyrspårsbandspelare till skillnad från den vanliga tvåspårsbandspelaren. The Beatles hade repeterat låten mycket intensivt när de spelade in den första av de kommande 17 tagningarna av låten den 17 oktober 1963.

Efter The Beatles historiska framträdande på Ed Sullivan Show den 9 februari 1964, fick singeln – vilken redan låg på listans förstaplats – ytterligare en stor skjuts. Grabbarna spelade in låten tidigare under denna dag där de senare framförde låten live. Den inspelade versionen visades i Ed Sullivan Show den 23 februari, vilket hjälpte till att behålla låtens popularitet. Denna formligen lavinartade publicitet, vilken hade administrerats av Brian Epstein, gjorde att singeln höll sig kvar i toppen under hela sju veckor i USA. Detta var den låt som låg längst på topplatsen i gruppens karriär så här långt. Rekordet slogs först i samband med utgivningen av Hey Jude.