John Lennon köper en ö

ARDOILEAN, HIGH ISLAND, IRELAND

Den röda markeringen visar på ett ungefär var ’Doreenish Island’ ligger utanför Irlands västkust.

Enligt Bill Harry, bl.a. författare till boken The Ultimate Beatles Encyclopedia, köpte John Lennon Doreenish Island den 17 mars 1967, där han planerade att bygga ett fritidshus.

Fastighetsmäklaren Andrew Crowley berättar:
1967 såg John Lennon en annons i tidningen för försäljning av en ö utanför Irlands kust. Detta var Doreenish Island, som såldes av Westport Port Authority. På 1800-talet använde myndigheten ön för att hysa sjöpiloter som guidade segelfartyg in i Westport Harbor.

Alistair Taylor, personlig assistent till Brian Epstein, berättar:
Jag minns att John en dag la ner sin gitarr och sa nonchalant: ”Alistair, jag vill att du ska köpa en ö till mig. Ja, och det bör inte vara mer än två timmar från London. Jag gick för att träffa några av de stora fastighetsmäklarna i London men de hade inget att erbjuda. Jag handlade ofta med dem för mina egna vägnar eftersom priserna skulle ha stigit astronomiskt om de visste att jag agerade för Beatles räkning. Ändå hittade jag ön, tog fotografier och tog med bilderna till John i Kenwood. När han såg bilderna beordrade han att köpa den. Men det fanns ett problem – pengar. Beatles hade aldrig mycket pengar på sig. Ingen i deras hem hade ett kassaskåp, som man kan anta. Johns inställning till detta var: ”Lös den här frågan själv, eftersom jag inte har kontanter.” Jag ringde till Irland för att se om de accepterade checkar. De kommer att acceptera checken om den är intygad av banken. Alla banker var stängda, så jag ringde Clive Epstein i Liverpool – Brians bror – och vi kom överens om att hans chaufför skulle vara på Crewe station med åttahundra pund när tåget anlände. Så jag åkte till Westport för att delta i den offentliga auktionen. Det fanns omkring trettio eller fyrtio lokalbefolkning där, mestadels bönder, som ville köpa ön för att använda som bete för får och nötkreatur. Under auktionen kom en person fram till mig: ”Jag gillar dig, låt mig ge dig några råd. Min son Michael är den enda privata advokaten i Westport. Låt honom bjuda å dina vägnar idag.” Det slutade med att jag köpte en ö för John för £1 550. Tydligen hade ön den finaste betesmarken i Clew Bay, för alla erbjöd mig pengar för att låta dem beta sina djur där!”  

John skulle komma att besöka ön den 30 april 1967. Alistair Taylor köpte ön på uppdrag av John och var i själva verket dess ägare, så efter en tid tvingades han skriva till John för att påminna honom om att äganderätten måste överföras.

Doreenish Island.


Inspelning av låten ’She’s Leaving Home’

Huvuduppgiften denna dag var att spela in ytterligare en låt till Sgt. Pepper-albumet- She’s Leaving Home – skriven av Paul McCartney. Han skrev den efter att han läst om en tonåring vid namn Melanie Coe som rymt hemifrån, enligt en artikel i Daily Mail från den 27 februari 1967. John Lennon bidrog med att skriva refrängen. Både John och Paul kom överens om att ett stråkarrangemang skulle passa i låten.

 

Daily Mail report on Melanie Coe which inspired She's Leaving Home, 27 February 1967

En del av notisen i ’Daily Mail’ den 27 februari 1967.

 

Melanie Coe berättar:
Det mest fantastiska med den här låten är hur mycket den sa om mitt liv. Texten citerade mina föräldrar som sa: ”Vi gav henne allt man kunde köpa för pengar”, vilket var sant i mitt fall. Jag hade två diamantringar, en minkrock, handgjorda siden- och kashmirkläder och till och med min egen bil. Sedan var det raden, ”Hon lämnar huset där hon har bott ensam i många år”, som verkligen slog mig eftersom jag var enda barn och alltid kände mig ensam. När jag var 17 hade jag allt man kunde köpa för pengar, men mina föräldrar sa aldrig till mig att de älskade mig. Jag hörde den här låten när den kom ut på albumet och trodde att den handlade om någon som mig, men jag trodde aldrig att den faktiskt handlade om mig. Jag måste ha varit runt tjugo när min mamma sa att hon såg Paul på TV och han sa att låten var baserad på en tidningsartikel. Det var då jag började berätta för mina vänner att den här låten handlade om mig. Ja, jag lämnade en lapp. Jag dejtade faktiskt en man och bodde med honom i Bayswater, centrala London. Han var en återförsäljare, men innan dess arbetade han konstigt nog faktiskt i bilbranschen, så han var en ”bilaffärskille”. 

George Martin kunde inte skriva stråkarrangemanget efter det att Paul hade bett honom om det. Men George beklagade att det var med väldigt kort varsel, därför var han tvungen att säga nej. Istället tog Paul kontakt med den frilansade producenten och arrangören Mike Leander, som gjorde jobbet.

George Martin tolkade Pauls uppträdande att överlåta stråkarrangemanget till Mike Leander på grund av otålighet.

George Martin berättar:
During the making of Pepper [Paul] was also to give me one of the biggest hurts of my life. It concerned the song ‘She’s Leaving Home’. At that time I was still having to record all my other artists. One day Paul rang me to say: ‘I’ve got a song I want you to work with me on. Can you come round tomorrow afternoon? I want to get it done quickly. We’ll book an orchestra, and you can score it.’
‘I can’t tomorrow, Paul. I’m recording Cilla [Black] at two-thirty.’
‘Come on. You can come round at two o’clock.’
‘No, I can’t, I’ve got a session on.’
‘All right, then,’ he said, and that ended the conversation. 

What he did then, as I discovered later, was to get Neil Aspinall, the road manager, to ring round and find someone else to do the score for him, simply because I couldn’t do it at that short notice. In the end he found Mike Leander, who could. The following day Paul presented me with it and said, ‘Here we are. I’ve got a score. We can record it now.’

I recorded it, with a few alterations to make it work better, but I was hurt. I thought: Paul, you could have waited. For I really couldn’t have done it that afternoon, unless I had just devoted everything to The Beatles and never dealt with any other artist. Paul obviously didn’t think it was important that I should do everything. To me it was. I wasn’t getting much out of it from a financial point of view, but at least I was getting satisfaction. The score itself was good enough, and still holds up today, but it was the only score that was ever done by anyone else during all my time with The Beatles.

Inspelningssessionen med Cilla Black var förmodligen för hennes singel What Good Am I?, som släpptes i juni 1967 i UK.  Låten var arrangerad och dirigerad av Mort Shuman och producerad av George Martin. Trots att det kändes mindre bra att Paul tog in en annan arrangör gick han med på att dirigera musikerna som spelade efter Mike Leanders stråkarrangemang i She’s Leaving Home. 
De som spelade stråkarrangemanget var Erich Gruenberg, Derek Jacobs, Trevor Williams och José Luis Garcia på fiol, John Underwood och Stephen Shingles på altfiol, Dennis Vigay och Alan Dalziel på cello, Gordon Pearce på kontrabas och Sheila Bromberg på harpa.

Inspelningen gjordes komplett i sex tagningar, där den första tagningen blev grunden för de kommande överdubbningarna. Inspelningen av harpan lades på spår ett, kontrabasen på spår två, fiolerna på spår 3 och altfiolerna och cellona på spår fyra.

Paul McCartney's handwritten lyrics for She’s Leaving Home

Paul McCartneys handskrivna text till ’She’s Leaving Home’.

 

En serie av Julian Allen på temat ’She’s Leaving Home’.