The Beatles får två Ivor Novello-priser för 1966

Denna lördag den 25 mars 1967 fick The Beatles två Ivor Novello-priser för vad de hade gjort under 1966. Gruppen var nominerade med tre av sina låtar: Yesterday och Michelle i kategorin The Most Performed Work of the Year (1966) och Yellow Submarine i kategorin The A-side of the Record Issued in 1966 Which Achieved the Highest Certified British Sales.

 

Artikel i ’Melody Maker’ från den 1 april 1967.

 

Det ena priset gick till Michelle och det andra priset gick till Yellow Submarine. Det blev inget förstapris för Yesterday den här gången. Yesterday blev en god tvåa i den här kategorin.

 

Ivor Novello-priset för ’Yellow Submarine’.

 

Vid det här laget hade Yesterday spelats in i 446 versioner med olika artister. Prisceremonin ägde rum på Playhouse Theatre i London. I samband med att de olika nominerade låtarna presenterades, spelad Joe Loss Orchestra upp låtarna. När Michelle presenterades, framfördes låten av sångaren Ross McManus, far till Elvis Costello, engelsmännens framtida stjärna på rockscenen vid den här tiden.

Som bekant började senare Paul McCartney att skriva låtar tillsammans med Elvis Costello.

Ivor Novello

Mannen bakom utmärkelserna – Ivor Novello. Foto: Sasha/Hulton Archieve.

 

Ivor Novello, ursprungligen David Ivor Davies, född den 15 januari 1893 i Cardiff, Wales, död den 6 mars 1951 i London. Novello var en walesisk skådespelare, regissör, manusförfattare och sångtextförfattare. Han porträtteras i filmen Gosford Park.