John Lennon & Yoko Ono tillfälliga värdar tillsammans med Mike Douglas

Den 14 februari 1972 började John Lennon och Yoko Ono arbeta som extravärdar tillsammans med huvudvärden Mike Douglas i hans  show The Mike Douglas Show. Deras tillfälliga arbete varade visserligen bara under en vecka, men de lyckades få med en del minnesvärda gäster i showen.

Filmen är regisserad av Emmy– och IDA-prisade vinnaren Erik Nelson. Dokumentären är på 108 minuter och handlar om veckan som började den 14 februari 1972 när John Lennon och Yoko Ono fick möjlighet att sätta sin prägel på den mycket populära showen. Showen sändes från Philadelphia i USA och var en mest populära showen som sändes på dagtid. Programmet hade i genomsnitt 40 miljoner tittare varje vecka. De ägnade inte någon tid till att föra reklam för sina skivor med mera, utan var med som riktiga värdar vad gäller producerandet och att vara värd för showen under denna femdagarsvecka.

 

Mike Douglas, Yoko Ono och  John Lennon – alla programledare i ’The Mike Douglas Show’.

 

En av gästerna var John Lennons stora idol och musikaliska förebild – Chuck Berry. Se videon nedan.

Under showen intog John Lennon och Chuck Berry scengolvet för att framföra Memphis Tennessee, en stor hit 1959 med just Chuck Berry. Kompbandet var Elephants Memory. Deras uppträdande visades sig bli en av de mest minnesvärda stunderna i showens historia. Framträdandet inleds med att båda ikonerna delar samma mikrofon och såg ut att ha en underbar stund. Man kan riktigt se hur John beundrar Chuck under deras gemensamma framträdande.

 

New documentary to revisit the week John Lennon and Yoko Ono co-hosted 'The Mike Douglas Show'

Mike Douglas, Chuck Berry, Yoko Ono och John Lennon.

 

Vid ett tillfälle under framträdandet bestämde sig Yoko Ono för att vara med och tillföra lite bakgrundssång. När hon börjar sjunga kan man se en chockerad Berry. Professionella som både Chuck och John var, fortsatte de framträdandet som om ingenting hade hänt.

 

Chuck Berry Treated For PTSD After Hearing Yoko Sing

John ser oberörd ut medan Chuck Berry undrar vad f-n är det som
står på – d.v.s. Yoko Ono med sin speciella bakgrundssång!
Obetalbar bild, eller hur? 

 

Duon återkom på scenen lite senare i programmet för att framföra låten Johnny B. Goode under det att Yoko fortsatte med sin personliga sångstil. Trots Yokos dramatiska framträdande i The Mike Douglas Show fick John och Chuck publiken att röra sig och klappa med i takten. Det var bland annat Yokos udda inhopp som gjorde framträdandet till ett av de mest minnesrika framträdanden i The Mike Douglas Show.  

Det har tidigare varit aktuellt med att släppa filmbilderna från showen, men det som har satt stopp för det hela har varit avsaknaden av en distributör för den färdiga filmen. För cirka fyra veckor sedan kunde tidningen Variety rapportera att ett distributionsavtal för USA hade skrivits på med Kino Lorber. Dokumentären har fått titeln Daytime Revolution och kommer att distribueras både för biografer, för hemmavideomarknaden och på streamingtjänster.

Dokumentären använder arkivmaterial från vart och ett av de fem 70-minutersprogrammen, samt intervjuer med sex av gästerna som fortfarande är vid liv, för att berätta bakom kulisserna om den extraordinära veckan.

De fem avsnitten av The Mike Douglas Show med John och Yoko i huvudrollerna släpptes som en VHS-box med fem kassetter av Rhino 1998 – endast i USA.

2002 släpptes en DVD-box i Brasilien med samma fem avsnitt, detta anses åtminstone av amerikanerna vara en piratkopierad utgåva, där innehållet inte är från TV-masterbandet utan från VHS-banden.

Lennon och Ono var värdar för tv-serien bara några månader efter att singeln Happy Christmas (War Is Over) hade släppts. Lennon och Ono agerar både producenter och värdar och handplockade sina gäster, inklusive kontroversiella val som Yippies grundare Jerry Rubin och Black Panther-ordförande Bobby Seale, och motkulturkomikern George Carlin. Deras version av TV på dagtid var en radikal version av det traditionella formatet, med uppriktiga frågor och svar, aktualitetskonversationer om kontroversiella ämnen, inklusive kvinnors egenmakt, miljöförstöring, såväl som polisbrutalitet.

Richard Nixons administration var oroad över att Lennon & Ono delgav tittarna sina synpunkter på hur samhället skulle utvecklas på bästa sändningstid. Som bekant ville ju presidenten Richard Nixon att John Lennon skulle lämna USA.

Nu återstår bara att vi får reda på när filmen blir tillgänglig för de svenska John Lennon-fansen.