The Plastic Ono Band – Live Peace In Toronto 1969

De flesta av oss känner nog till albumet The Plastic Ono Band – Live In Toronto 1969, som kom ut den 12 december 1969.

The Plastic Ono Bands debutframträdande ägde rum på Rock’n’roll Revival-festivalen på Varsity Stadium i Toronto, Kanada.

live-peace-in-toronto-1969-cover-back-min

 

 

Reklamaffisch för spelningen i Toronto den 13 september 1970.

 

Live Peace in Toronto 1969 spelades in under the Toronto Rock and Roll Revival festival som ägde rum på Varsity Stadium, vid Toronto University den 13 september 1969. John Lennon & Yoko Ono var inbjudna av promotorerna John Brower och Kenny Walker. John Lennon satte ihop ett band väldigt snabbt – The Plastic Ono Band, som, förutom John Lennon och Yoko Ono,  bestod av Eric Clapton på gitarr, Klaus Voormann på bas och Alan White på trummor. Bandets repetitioner, vilka var helt akustiska, ägde rum ombord på flyget som tog bandet från London till Toronto!

Klaus Voormann, John Lennon och Eric Clapton repeterar ombord på planet från London till Toronto den 13 september 1970.

 

 

På bilden från vänster: Yoko Ono, assistenten Dan Richter,
Alan White med trumstockarna, Klaus Voormann själv med
basen, John Lennon och med ryggen mot oss ser vi Eric Clapton.
Teckningen är gjord av Klaus Voormann.

 

Ännu en teckning gjord av Klaus Voormann, där vi ser
’The Plastic Ono Band’ som repeterar bakom scenen i sin loge.
Från vänster: Alan White på trummor, med ryggen mot tecknaren,
John Lennon, Klaus Voormann, Eric Clapton och Yoko Ono.

 

 

The Plastic Ono Band framförde åtta låtar inför en publik på 25 000 åskådare. De presenterades av Kim Fowley, och John Lennon sa till publiken att de skulle bara spela låtar som de kände till och kunde. John Lennons högaktuella låt Cold Turkey och Yoko Onos Don’t Worry Kyoto (Your Mummy’s Only Looking For Her Hand In The Snow) spelades för första gången live vid detta tillfälle.

 

Yoko Ono och John Lennon framför här
’Cold Turkey’ den 13 september 1970.

 

Bandet avslutade sitt framträdande med en utökad experimentell jam-låt John, John (Let’s Hope for Peace). När låten var på väg att avslutas, lämnade bandet scenen och lät instrumenten vara kvar och fortsätta att låta fram till dess att utrustningen stängdes av helt, vilket gjordes av Mal Evans.

 

Nu har inspelningen av konserten – Revival 69 – The Concert That Rocked The World fått premiär på New Plaza Cinema i centrala New York. Premiären ägde rum fredagen den 28 juni 2024 och filmen visades även under lördagen och söndagen. Enligt uppgifter från den engelska tidningen The Guardian kommer filmen även till Europa så småningom.

Här är en officiell trailer för filmen på 1 minut och 59 sekunder.

 

Nedan en filminspelning av någon som var med på festivalen 1969. Den riktiga filmen har betydligt bättre ljud och ljus. Nedan framför The Plastic Ono Band följande låtar:

Blue Suede Shoes, Dizzy Miss Lizzie, Yer Blues, Money, Give Peace A Chance och Cold Turkey.

Speltid: 19:27.