Start2023-05-09T21:41:23+02:00
2702, 2024

The Beatles – Detta händer den 27 februari 1967

By |27 februari, 2024|Categories: Nyheter|

Vilodag för The Beatles

En artikel i tidningen Daily Mail, denna måndag den 27 februari 1967, handlade om en försvunnen tonåring, med titeln A-level girl dumps car an vanishes, inspirerade Paul McCartney att skriva låten She’s Leaving Home.

’Daily Mail’ måndagen den 27 februari 1967.

 

Paul McCartney:
Det räckte för handlingen. Jag började plocka fram texten: hon smyger iväg, lämnar en lapp, sedan vaknar hennes föräldrar… Det var ganska rörande. Det var många av dem på den tiden, och det räckte för att vi skulle ha en handling för låten. Jag älskade idén till låten, och när jag visade den för John lade han till långa, utdragna toner, och en av de fantastiska sakerna med strukturen i den här låten är att den stannar kvar på de ackorden för alltid. Om låten hade skrivits tidigare hade vi bytt ackord, men den här låten finns kvar på C-dur-treklangen. Det är verkligen fängslande. Fantastiskt litet knep och jag tycker att det fungerade ganska bra. När jag visade detta för John skrev han refrängen, föräldrarnas synpunkt: ”Vi gav henne större delen av våra liv, vi gav henne allt som pengar kan köpa.” Jag tycker att det är föräldrarnas synvinkel som ska finnas med i berättelsen om flykten. Sedan var det den berömda repliken om mannen från bilaffären; folk sa också att det var Terry Doran, en vän som arbetade som bilförsäljare, men det är bara en historia.

Flickan som rymde hemifrån, Melanie Coe hade faktiskt träffat Paul McCartney tidigare. Detta ägde rum i samband med The Beatles första framträdande i det engelska tv-programmet Ready, Steady, Go! den 4 oktober 1963.

Meet the Beatles for Real: Truth is stranger than fiction: Melanie Coe

Melanie Coe under sitt mimade framträdande i tv-programmet,
vilket gav henne segern i mim-tävlingen.

 

Melanie Coe:
Jag träffade Paul första gången när jag var 13 i tv-showen Ready, Steady Go!  

I programmet hade de en mimtävling där ett antal flickor fick mima och dansa till Helen Shapiros låt Let’s Jump The Broomstick. Coe var den som vann tävlingen, 14 år ung. Paul McCartney gav hennes första pris, som bestod av ett Beatlesalbum med grabbarnas autografer. Dock var Melanie besviken.

Melanie:
Paul gratulerade mig för att jag vann förstaplatsen i pantomimen för Brenda Lees ’Let’s Jump The Broomstick’, vilket innebar att jag skulle dansa i årets show. Vi tillbringade hela dagen med att filma i studion. John Lennon höll sig distanserad och inte så kommunicerbar, Paul skakade våra händer och Ringo och George var älsklingar och pratade med oss ​​hela dagen.

I was very disappointed because there had been two shows before mine, and on both of those shows the girl that won went out on a date with the pop star. I thought I was going to have dinner date with the Beatles, so I was terribly disappointed with my prize!

Här en video på 2 minuter och 54 sekunder från tv-showen.

 

2602, 2024

The Beatles – Detta händer den 26 februari 1967

By |26 februari, 2024|Categories: Nyheter|

George och Pattie Harrison går på föreläsning av Maharishi Mahesh Yogi

Den här söndagen begav sig paret Harrison till London Caxton Hall, där Maharishi Mahesh Yogi höll en föreläsning om transcendental meditation.

undefined

Caxton Hall på Caxton Street i London.

 

 

 

2502, 2024

Fira George Harrisons 81-årsdag med Georges jukebox

By |25 februari, 2024|Categories: Nyheter, George Harrison|

George Harrison skulle idag har fyllt 81 år. Dessvärre lämnade han oss redan år 2001.

 

 

Fira George Harrisons 81-årsdag genom att lyssna igenom hela eller delar av innehållet i hans personliga jukebox!

 

George Harrisons personliga jukebox.

Om du vill veta vilka singlar George Harrison hade i  sin personliga jukebox kan du lyssna HERE .

 

När föddes George Harrison egentligen?

Denna fråga har varit uppe ett otal antal gånger, eftersom det har förekommit två olika datum för Georges födelse. Dels har man kunnat läsa att han är född den 24 februari. dels den 25 februari. Det vanligaste och mest officiella datumet är den 25 februari 1943.

Men varifrån kommer uppgiften om att George skulle vara född redan den 24 februari 1943?

Jo, det förhåller sig som så att klockorna i UK i februari 1943 sattes fram en timme på grund av att det andra världskriget pågick. Denna tidsförskjutning ägde rum i UK från den 25 februari 1940 till den 7 oktober 1945. Denna extra timmes framflyttning i tiden innebar en timmes extra ljus tid, varigenom landet sparade en massa bränsle och under den så kallade Blitzen*), fick arbetarna mer tid att ta sig hem innan mörkläggningen inleddes.

På George Harrisons födelseattest står det att han föddes den 25 februari 1943 kl 00.10. Astrologiskt föddes George en timme före midnatt den 24 februari – kl. 23.10.

Hur det än må vara med detta, upptäckte George under 1980-talet att han var född den 24 februari kl 23.42. Det hela mynnade ut i att George fick två födelsedagar. Han firade alltid två födelsedagar.

Olivia Harrison har berättat en söt liten historia om detta. När hon gratulerade George på födelsedagen den  24 februari, svarade George: Ooh, my birthday isn’t until tomorrow. Och när Olivia gratulerade honom den 25 februari, svarade han Oh, sorry, you missed it – my birthday was yesterday!

Sammanfattningsvis var George Harrison född den 25 februari 1943.

*) Blitzen kallas den period under slaget om Storbritannien då en serie tyska bombanfall utfördes mot Storbritannien.

2502, 2024

The Beatles – Detta händer den 25 februari 1967

By |25 februari, 2024|Categories: Nyheter|

Henry Grossmans fotosession med The Beatles på George Harrisons födelsedag

Den här lördagen hade fotografen Henry Grossman bland annat lyckats få till en fotosession hemma hos George och Pattie Harrison ,trots att det var ett födelsedagskalas på gång, eftersom George Harrisons fyllde 24 år denna dag.

Henry började med att fotografera paret i köket och ett av fotografierna kom också med i Life Magazine. 

 

George och Pattie Harrison i köket hemma hos paret i Kinfauns i Esher. Foto: Harry Grossman.

 

En vän till George som heter Amiya Dasgupta kom för att besöka George. Han var en fantastisk sitarspelare och elev till Ravi Shankar. George spelade på sin sitar i vardagsrummet.

George Harrison övar på sin sitar. Foto: Harry Grossman.

Efter att ha fotograferat hemma hos George och Pattie Harrison, drog George, Pattie och Henry Grossman iväg hem till Ringo Starrs hem Sunny Heights, där man hade planerat att hålla en fotosession med samtliga fyra beatlar.

Väl där var Ringo angelägen om att visa upp sina nya ’prylar’ så alla gick in i hans ’roliga rum’. Han kunde inte vänta med att visa upp sitt förvärv – en färgenhet. Det var inte en maskin, utan snarare en låda, lite likt en tv med en skärm som visade växlande färgmönster som dansade och rörde sig i takt med musiken. Ganska psykedeliskt.

Ringo Starr visar upp sin psykedeliska låda för fotografen och George Harrison. Foto: Harry Grossman.

 

I avvaktan på att Paul och John skulle anlända till fotosessionen gick Ringo, George,
fotografen Harry och Georges vän Amiya Dasgupta en promenad runt området. Foto: Harry Grossman.

Henry Grossman berättar:
Under åren blev det tydligt för mig hur mycket alla fyra Beatles älskade djur. De visade rörande ömhet mot sina husdjur. Jag har ibland undrat om detta delvis kan bero på att hundar och katter inte hade någon aning om Beatles kändisskap. Deras husdjur älskade dem verkligen för vem de var, och faktorer som berömmelse, pengar och social status var inte en del av ekvationen. Hunden kommer aldrig att be om en autograf eller ett lån; den älskar hängivet precis så.

George Harrison, Ringo Starr med sin hund ’Tiger’, John Lennon och
Paul McCartney med sin fårhund ’Martha’. Foto: Harry Grossman.

Här står Ringo Starr, Paul McCartney och John Lennon i skuggan
av en välklädd George Harrison. Foto: Henry Grossman.

 

George Harrison, som här verkligen verkar se upp till Paul McCartney, Ringo Starr, Paul McCartney och John Lennon.
Foto: Henry Grossman.

 

 

John Lennons uniformsjacka, som han hade köpt i affären ’I Was Lord Kitchener’s Valet’.
Foto: Henry Grossman.

Klädaffären ’Lord Kitcherner’s Valet’ låg på Portobello Road nummer 293 i London.
Affären specialiserade sig på viktorianska kläder och replika av militäruniformer.

En strikt uniformerad John Lennon hemma hos Ringo Starr.

Efter väl förättat fotograferingsvärv, återvände George Harrison till sitt ställe Kinfauns för att fira sin födelsedag.

George Harrison och Pattie iklädd en peruk som gav henne ett annat korthårigt utseende.

Här sitter George Harrison tillsammans med David Crosby från bandet ’The Byrds’.

 

George Harrison i centrum av en del av sina födelsedagsgäster. En del är indiska vänner till George.

 

Henry Grossman berättar:
Kvällens höjdpunkt var uppträdandet av musiker Ali Akbar Khan, en av de mest skickliga och respekterade sarodspelarna i världen. Han åtföljdes av Amiya på sitar och en annan tablaspelare. George spelade in föreställningen på en dyr professionell Brenell-bandspelare genom en mikrofon som hängde framför musikerna på ett långt stativ.

George Harrison iakttar läromästaren Amiya när denna spelar på sitaren.

 

 

 

 

2402, 2024

The Beatles – Detta händer den 24 februari 1967

By |24 februari, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Inspelningarna av låten ’Lovely Rita’ fortsätter

Även denna fredag samlades The Beatles, producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick och den biträdande ljudingenjören Richard LushStudio TwoEMI Studios på Abbey Road i London.
Arbetet under denna dags session, som startade kl. 19.00 och slutade kl. 01.15 den påföljande lördagsmorgonen, handlade om att fortsätta med inspelningarna av Paul McCartneys låt Lovely Rita.

Under inspelningarna fick The Beatles besök i studion av Tony Hicks från bandet The Hollies och av David Crosby från bandet The Byrds. Närvarande var också Leslie Bryce, den på tidningen The Beatles Monthly Book anställde fotografen.

The Beatles with The Byrds' David Crosby, Abbey Road, 24 February 1967

John Lennon, David Crosby från The Byrds, Paul McCartney och George Harrison i ’Studio Two’. Foto: Leslie Bryce.

 

Innan inspelningarna började gick John Lennon, Paul McCartney, Neil Aspinall och Mal Evans till ett eget hörn i studion för att slutföra texten till låten.

Mal Evans och John Lennon med ett block för att skriva klart texten till ’Lovely Rita’. Foto: Leslie Bryce.

Paul McCartney, Mal Evans och John Lennon försöker få ihop texten till Pauls låt ’Lovely Rita’. Foto: Leslie Bryce.

 

Paul McCartney, John Lennon, Neil Aspinall, Mal Evans, Ringo Starr och George Harrison.
En av de första bilderna på The Beatles,  Neil och Mal med mustascher. Foto: Leslie Bryce.

Här studerar Neil Aspinall, Ringo Starr och redaktören för ’The Beatles Monthly Book’
Johnny Dean (alias Sean O’Mahony)  februarinumret av ’Beatles Monthly Book’. Foto: Leslie Bryce.

Ringo Starr och John Lennon lyssnar nog på Paul McCartneys utläggningar om hur låten ska arrangeras. Foto: Leslie Bryce.

 

Originaltexten till låten, som i det här läget bara hade den första refrängen och den första versen. Längst ner är det Mal Evans som har skrivit Now I go to meet her. Den strofen kom inte med i den slutliga versionen av låten.

Paul McCartney's lyrics for Lovely Rita

Paul McCartney text till ’Lovely Rita’ som man arbetade vidare på denna dag för att få klar.

 

Så snart texten ansågs vara klar började Paul McCartney att spela in sin sång. Liksom vid tidigare inspelningar av låten, gjordes detta under det att bandspelaren gick lite långsammare – med  46.5 cykler per sekund istället för det normala som var 50 cykler per sekund, vilket fick upp låten en halv ton när man spelade upp resultatet i normal hastighet.

Paul McCartney vid Ringo Starrs trumset. Foto: Leslie Bryce.

 

Vid slutet av sessionen skapade man två reduktionsmixningar för att få lite mer utrymme på bandet. Dessa fick numren 10 och 11. Det var den senare av dessa två som användes för ytterligare överdubbningar den 7 och 21  mars 1967.

Det var väldigt ovanligt att någon av beatlarnas fruar var med i studion.
Denna dag hade i alla fall Pattie Harrison tittat in för att kolla läget. Foto: Leslie Bryce.

 

2302, 2024

The Beatles – Detta händer den 23 februari 1967

By |23 februari, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Inspelning, mixning och editering av låtarna ’A Day In The Life’ och ’Lovely Rita’

Denna torsdag samlades man som vanligt i Studio TwoEMI Studios på Abbey Road. På plats var producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick, biträdande ingenjören Richard Lush och The Beatles.
Dagens inspelningssession startade kl. 19.00 och höll på ända till kl. 03.45 den påföljande fredagsmorgonen.

Sessionen startade med att man skapade en stereomixning av A Day In The Life, som följdes av inspelningen av en ny låt till Sgt. Pepper-albumet, nämligen Lovely Rita. Man skapade tre stereomixningar av A Day In The Life, numrerade 10-12. Man editerade den bästa tagningen, vilken var nummer tolv och slutackordet, benämnt editeringsdel nio – och därmed var låten komplett.

Texten till Lovely Rita var ännu inte helt klar när Paul McCartney kom med låten denna dag. Men detta hejdade inte The Beatles från att spela in bakgrundsspåret, vilket de gjorde genom åtta tagningar.

Paul McCartney blev inspirerad att skriva låten av en flicka vid namn Mita Davies, som arbetade på en parkering nära Abbey Road. Hon bötfällde honom för att ha brutit mot parkeringsreglerna. Detta gjorde honom inte alls arg, tvärtom, han dedikerade en låt till Mita.

Paul:
Jag parkerade en gång min bil på fel plats och fick böter av en flicka som heter Mita Davis. Hon arbetade på en parkeringsplats och hennes namn liknade namnet på hennes yrke (parking meter, meter maid).

Mita Davis: berättar:
Våren 1967 bötfällde jag Pauls bil. Mätaren var på övertid, så jag gav honom ett kvitto på tio shilling. Jag satte den precis på vindrutan när Paul kom och tog den. Han tittade och såg min signatur, som var skriven i sin helhet, eftersom det fanns en annan M. Davis på samma parkeringsmätare. När han gick vände han sig mot mig och sa: ”Är du verkligen Mita?” Jag svarade att det var så. Vi pratade i några minuter och han sa: ”Det skulle vara en bra titel på en låt.” Har du något emot om jag använder det?” Och det är allt. Han gick. Sedan, några månader senare, hörde jag låten ”Lovely Rita” på radion. Jag var aldrig ett Beatles-fan, men det var omöjligt att inte höra deras musik. Min dotter väntade alltid på dem utanför Abbey Road Studios!

 

John Lennon's handwritten lyrics for Lovely Rita

Paul McCartneys handskrivna ännu inte helt färdiga text till ’Lovely Rita’.

 

John Lennons och George Harrisons akustiska gitarrspel lade man på spår ett och två på fyrspårsbandspelaren. På spår tre lade man Ringo Starrs trumspel och på spår fyra hamnade Paul McCartneys pianospel med ett pålagt eko. Den åttonde och sista tagningen ansågs vara den bästa, vilket nödvändiggjorde skapande av en reduktionsmixning innan man kunde lägga på fler överdubbningar. Reduktionsmixningen fick nummer nio. Den gjordes under det att bandet snurrade lite långsammare än normalt, vilket innebar att låten, när den spelades upp, gick upp ett tonsteg.

Det slutliga tillägget på låten blev Paul McCartneys basspel.

Geoff Emerick berättar:
Med det här spåret började Paul övningen att spela in basen sist, efter att alla andra delar redan hade spelats in på band. Att kunna arbeta igenom alla andra delar av spåret gjorde att han kunde höra låten som helhet och därför skapa melodiska baslinjer som perfekt kompletterade det slutliga arrangemanget. Han spelade in dessa overdubs på småtimmarna när alla andra redan hade gått hem. Det var bara jag och Richard Lusch i kontrollrummet, och Paul, bortifrån sitt vanliga hörn, satte sig på en stol mitt i studion och arbetade hårt för att fullända sina gitarrlinjer och ge allt han hade till sin vision. Richard lade mödosamt till och tog bort multispåret, en musikalisk del i taget, tills varje ton föll perfekt på plats och Paul var nöjd med resultatet. Han var naturligtvis den ultimata domaren, och han tittade hela tiden in i kontrollrummet för att se om vi gav honom tummen upp eller tummen ner. När studion var tom kunde man känna atmosfären i utrymmet runt basen, vilket verkligen hjälpte; detta gav ljudet lite rundhet och placerade det i sitt eget utrymme. Ljudet vi uppnådde förvandlade effektivt basen från ett stödjande rytmiskt instrument till ett ledande.

 

Till toppen