Start2023-05-09T21:41:23+02:00
1905, 2024

The Beatles – Detta händer den 19 maj 1967

By |19 maj, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Presskonferens inför utgivningen av albumet ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’

Inför utgivningen av albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band höll Brian Epstein och The Beatles en presskonferens denna fredag hemma hos Brian Epstein i hans hem på Chapel Street nr 24 i London.

Chapel Street nr 24 i Belgravia, London.

 

Epstein hade köpt huset den 20 december 1964, och bodde kvar där fram till sin död den 27 August 1967. Han var värd för många partyn i sitt hus, men det som de flesta minns är just dagens presskonferens i samband med det nya albumet. Omkring ett dussin journalister och radiopersoner, DJ:s med flera hade bjudits in för att delta i tillställningen. Ett flertal fotografer var också på plats, en av dem var Linda Eastman, som hade träffat sin blivande make Paul McCartney bara fyra dagar tidigare. Bland radiopersonligheterna fanns Kenny Everett (Radio London DJ), Alan Freeman och Jimmy Savile. Med på partyt var också John Lennons barndomsvän Pete Shotton.

 

George Harrison, Ringo Starr, John Lennon och Paul McCartney i soffan hemma hos Brian Epstein.
Foto: Jeff Hochberg.

Linda McCartney:
I took my portfolio over to Brian Epstein’s office and left it with his assistant, Peter Brown . . . Peter Brown got back in touch and said that Brian had liked my portfolio and invited me to a press launch for Sgt Pepper at Brian’s home. Peter also said that Brian wanted to buy copies of two of my photos – one of Keith Moon wearing a lace cravat and one of Brian Jones at The Rolling Stones boat party.
So I went to the press launch where Sgt Pepper was played for the first time to the media, to take my first photographs of The Beatles. Because I was so used to working almost exclusively with black-and-white I didn’t have any color film with me, and had to get some from another photographer. I eventually sold a color print of The Beatles from this session for $100 and I thought that I had it made!

I got one good photo that I liked, which is that thumbs-up one. The rest are just like everyone else’s photographs, but for that one I said, ‘Oh, come on, guys! You know?’ and that shows at least they were relating, because if you believe the press you’d never think John and Paul ever related. Även om jag besökte England då och då efter det, såg jag inte Paul igen förrän han kom till New York med John i maj 1968 för en presskonferens på Americana Hotel.

The Beatles fotograferades i Brians salong och gästerna bjöds på champagne, pocherad lax och kaviar.

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon och George Harrison i sina färgglada kläder.

 

Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon visar mittuppslaget på albumet
’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Foto: Jeff Hochberg.

 

Här vare glatt när grabbarna gratulerar sig själva till ett fantastiskt album.
Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon.

 

Ringo Starr och George Harrison står bakom Paul McCartney och John Lennon, som håller i albumet ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

 

 

 

Så här såg The Beatles på omgivningen denna presskonferensdag. Foto: Freddie Reed.

 

John Lennon sett från nedan. Foto: Linda Eastman.

 

Fem spexar med Salvador Dali-mustascher: John Lennon, Ringo Starr, disc-jockeyn
Jimmy Savile, George Harrison och Paul McCartney.

 

Paul McCartney och Linda Eastman. Foto: John Pratt.

 

Nedan ett foto taget av svensken Jan Olofsson mer känd som Rock-Ola i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Han var en av de första popstjärnorna i Sverige.  Jan Olofsson träffade The Beatles i Hamburg, och kom till London på sextiotalet och blev fotograf. Den 21 mars 1963 fotograferades han tillsammans med The Beatles bakom scenen på ABC Cinema i Croydon.

 

Stående från vänster John Lennon, Ringo Starr och George Harrison.
Sittandes är Paul McCartney. Foto: Jan Olofsson.

 

 

Här sitter John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr och George Harrison
på trappan utanför Chapel Street nr 24. Foto: Jeff Hochberg.

 

Alla gästerna på detta evenemang fick ett speciellt jubileumsmynt i sterling silver. Se nedan.

 

 

 

 


Lennon and McCartney sjunger på The Rolling Stones låt ’ We Love You’

Låten är skriven av Mick Jagger och Keith Richards och var riktad som ett tack till gruppens fan s, som fortfarande höll på dem trots att de hade blivit tagna av polisen för droginnehav.
Allen Ginsberg hade varit i London för en samling i Hyde Park som var för marijuana. Allen hade några dagar tidigare träffat Mick Jagger hemma hos Paul McCartney och då passade Mick på att bjuda in honom och de båda beatlarna till inspelningssessionen denna fredagskväll. Ginsberg själv bidrog inte på inspelningen.Baksidan på den kommande singeln hade titeln Dandelion och det påstods att Paul och John också bidrog med bakgrundssång vid inspelningen av den låten. Detta var ett stort frågetecken i över 56 år, men i oktober 2023 bekräftade Keith Richards att det faktiskt var på det sättet.

Cover artwork for We Love You by The Rolling Stones

The Rolling Stones – Bill Wyman (bas och bakgrundssång),
Keith Richards (gitarr och bakgrundssång), Mick Jagger,
Charlie Watts (trummor), och Brian Jones (gitarr, munspel,
elekrisk dulcimer – stränginstrument från cittrafamiljen,
blockflöjt och orgel).

 

1805, 2024

The Beatles – Detta händer den 18 maj 1967

By |18 maj, 2024|Categories: Nyheter|

Fotografering i Hyde Park med Marvin Lichtner

Den här torsdagen tog sig The Beatles till Hyde Park i London för att bli fotograferade av fotografen Marvin Lichtner, som arbetade för Time Magazine.

 

Här sitter John Lennon, George Harrison, en äldre gentleman, Paul McCartney och Ringo Starr på en bänk
i Hyde Park. Bilden påminner onekligen om en liknande scen från filmen ’A Hard Day’s Night’ från 1965.

 

Så här ser bilden ovan denna bild ut tagen i färg.

 

Paul McCartney och George Harrison diskuterar under sin vandring i Hyde Park i London.

 

Här promenerar Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon utmed sjön
The Serpentine i Hyde Park. Skolungdomar imponeras av deras klädsel omen och av att de faktiskt är The Beatles!

John Lennon i sina färgglada kläder i Hyde Park.

 

 

John Lennon bar en knallröd jacka med ljusrosa byxor, en färgglad skjorta med tryck och en gul halsduk runt halsen. George Harrison bar bruna manchesterbyxor och en saffransgul jacka med vit pälskant. Paul McCartney bar svarta byxor och en röd kavaj under en svart cape, en blå skjorta och en slips med vitt och rött mönster. Kappan som Ringo Starr bar var lila med svart kant. Hans byxor var svarta och hans skjorta var mörkröd med ett rosa mönster.

Under fotograferingen i Hyde Park, tog The Beatles en tepaus. George Harrison,
Paul McCartney, John Lennon och Ringo Starr kopplar av.

 

 


The Beatles skriver kontrakt på den första satellitsändningen kallad ’Our World’

Den här torsdagen hann The Beatles också med att skriva på ett kontrakt för att representera BBC och Storbritannien i världens första satellit-tv-sändning kallad Our World, som uppskattningsvis kommer att ses av 400 miljoner människor.

John Lennon:
Någon gång i slutet av våren erbjöds vi att delta i den första internationella telekonferensen ”Our World”. Sändningen genomfördes via en satellit som skickades upp i omloppsbana. Jag och någon annan där representerade Storbritannien, och för detta var vi tvungna att skriva en låt.

En världsomspännande show planerades till den 25 juni 1967, som skulle hållas som en del av Expo ’67-utställningen i Kanada. Det här året tillät satellittekniken äntligen omedelbar telekommunikation mellan alla världens hörn. Internationella sändningsorganisationer gick samman i programmet Our World, utformat för att kombinera berättelser från olika kontinenter till en internationell tv-show som skulle sändas live. The Beatles var inbjudna att delta i den brittiska delen av showen och skulle framföra en ny låt.

1705, 2024

MIND GAMES – THE ULTIMATE COLLECTION släpps den 12 juli 2024

By |17 maj, 2024|Categories: John Lennon, Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

The John Lennon Estate och Universal Music Recordings presenterar . . .

MIND GAMES – THE ULTIMATE COLLECTION 

Reklamfilmen är på 1 minut och 41 sekunder.

 

 

Plexiglasboxen – ’Mind Games’ med John Lennon – innehållande ett otal antal skivor med mera.

 

Öppnar man boxen ovan så ser innehållet ut så här:

MIND GAMES (THE ULTIMATE MIXES) SUPER DELUXE BOX SET

 

Hela utgåvan har nyligen mastrats av Alex Warton i Abbey Road Studios i High Definition 24/192 Stereo, 5.1 Surround Sound och Dolby Atmos/Spatial Audio.
Sex hela album med helt nya mixningar från The Mind Games recording sessions och Lenono-arkiven. Allt är producerat av Sean Ono Lennon.

MIND GAMES (THE ULTIMATE MIXES) SUPER DELUXE BOX SET

Denna utgåva är begränsad till 1 100 numrerade exemplar. Boxens innehåll utgör en tidskapsel av JOHN LENNON MIND GAMES albumsessioner och tidsepok. Dessutom innehåller utgåvan två reproducerade konstverk av John Lennon och Yoko Ono i en begränsad upplaga inklusive äkthetsintyg. Till detta kommer en hologramgraverad EP, 9 LP-album inklusive något som kallas för 2 Zoetrope*) bildskivor, 6 CD-skivor, 2 Blu-Ray-skivor, 2 böcker, 4 affischer, 4 vykort, 2 kartor, 3 knappar ett världspussel,  skräddarsydda I-Ching mynt, en Nutopisk flagga,  en nutopisk sigillstämpel och en replik av Nutopiska ambassadens plakett.

Utgåvan som visas bildmässigt ovan är begränsad till ett exemplar per kund i UK & Irland. Det handlar inte om den billigaste utgåvan. Priset är satt till € 1 570,00, vilket i våra dagar motsvarar cirka 18 250 SEK!

Alla spår har remixats totalt från helt nya överföringar från flerspårsoriginalet.

Sammanfattande innehåll med spårangivelser:

YOKO ONO DANGER BOX, 1966
En konstnärlig reproduktion i begränsad upplaga i form av en kub i plexiglas med en sida på 13 inches (cirka 33 centimeter) inklusive graverade plaketter och äkthetsintyg. Kuben innehåller de nio boxarna som utgör hela setet.

JOHN LENNON YOU ARE HERE, 1968
En konstnärlig reproduktion på en 12-inch rund målarduk av John Lennons konst från 1968 tillsammans med äkthetsintyg och i begränsad upplaga.

MIND GAMES – THE ULTIMATE COLLECTION – STANDARD DELUXE BOX SET

6 CD-skivor, 2 Blu-Ray-skivor, en 128-sidig inbunden bok i storleken 25 centimeter, affisch, vykort, och ett id-kort för medborgare i Nutopia.

MIND GAMES – THE ULTIMATE COLLECTION – 7x LP BOX
4 x utvikningsbara LP-album som innehåller 12 spår vardera; The Ultimate Mixes, Elemental Mixes, Elements Mixes, Evolution Documentary, Out-takes och Raw Studio Mixes med ett 8-sidigt häfte, 7 skräddarsydda innerpåsar, 2 affischer och 2 vykort.

MIND GAMES/MEAT CITY EP – HOLOGRAM VINYL
Ett exklusivt skräddarsytt ‘Karmic Wheel’ hologram-graverad bildskiva inlagd i en reproduktion av John Lennons konstverk ‘Build Around It’.

MIND GAMES – MAGIC BOX
The Ultimate Mixes and Out-takes på 2 bildvinylalbum, visuellt återskapat av Zoetrope*) animation-artisten Drew Tetz med skräddarsydd tecknad omslagskonst och affisch, 2 vykort plus en extra zoetrope*) med mera.

MAPS – JOHN LENNON’S LIVERPOOL and YOKO ONO’S TOKYO
Exklusivt designat av kartporträttskonstnären Ed Fairburn. Dessa exklusiva kartor kan man veckla ut så att de blir 117 centimeter i fyrkant. En karta över Liverpool (John) och en karta över Tokyo (Yoko). Var och en av kartorna innehåller över 700 intressanta ställen, som är markerade med Ultraviolett bläck med tillhörande information om ställena i bifogade häften.

MIND GAMES – en bok på 350 sidor från THAMES AND HUDSON
Deep-dive coffee-table hardback book on the events of John & Yoko’s lives in 1973 including the making of the Mind Games album and all the events around it in the words of John & Yoko and the people who were there, featuring brand-new interviews with all the musicians and engineers, exclusive never-before-seen photographs by Bob Gruen, Michael Brennan, Tom Zimberov, Koh Hasabe and David Gahr and exclusive photos, lyrics, letters, original tape boxes and memorabilia from the John Lennon & Yoko Ono Lennon Archives.

CITIZEN OF NUTOPIA BOX
Nutopisk flagga. Nutopisk ambassadplakett, Nutopisk deklaration, ID-kort för nutopisk medborgare, stort sigill med nutopisk stämpel, knappar med texten ’You Are Here’, ’YinYang-fiskar’ och med texten ’Not Insane’. Alla exklusiva memorabilia reproduktioner från John Lennons och Yoko Onos egendom.

I-CHING BOX
Skräddarsydda John & Yoko I-Ching mynt samt en affisch.

MIND GAMES PERSPEX WORD PUZZLE

BESPOKE CARDBOARD SHIPPING CONTAINER
Featuring ‘Tenmon Bun’ya no zu’ Map of the Heavens.

 

Utgåvan finns tillgänglig i minst fyra olika format. Förutom ovan presenterade Super Deluxe Box Set finns nedanstående format att ta del av:

MIND GAMES (THE ULTIMATE MIXES) DELUXE BOX SET

 

 

MIND GAMES (THE ULTIMATE MIXES) DELUXE BOX SET

A Limited Edition 10-inch square Box Set including 6 CDs, 2 HD Audio Blu-Rays, a 128-page hardback book; a reproduction of the original 1973 triptych marketing poster; postcard sized reproductions of 1973 advert artworks and an individually numbered Citizen of Nutopia ID Card.

6 CDs of The Ultimate MixesElemental MixesElements MixesEvolution DocumentaryOut-takes and Raw Studio Mixes.

2 Audio Blu-Rays include High Definition 24/192 Stereo, 24/192 5.1 Surround, and Dolby Atmos versions of all of the above, plus the 2024 Remastered ‘Mind Games’ music video and a ‘You Are Here’ (additional out-take) tape boxes music video.

Produced by Sean Ono Lennon. Mixed and Engineered by Triple GRAMMY-Award winner Paul Hicks, Mixed and Engineered by Sam Gannon and Mixed by Rob Stevens. Stereos Mastered by Alex Wharton at Abbey Road Studios. 5.1 Surround and Dolby Atmos mastered by Sam Gannon.

Included is a 128-page glossy, hardback coffee-table book about the writing and recording of the album – in the words of John & Yoko – taken from hundreds of hours of archive interviews; also featuring brand-new interviews with all the musicians and engineers, exclusive never-before-seen photographs by Bob Gruen and unseen photos, lyrics, letters, original tape boxes and memorabilia from the John Lennon & Yoko Ono Lennon Archives.

Tracklisting:

CD1 • The Ultimate Mixes

1. Mind Games
2. Tight A$
3. Aisumasen (I’m Sorry)
4. One Day (At A Time)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple)
6. Nutopian International Anthem
7. Intuition
8. Out The Blue
9. Only People
10. I Know (I Know)
11. You Are Here
12. Meat City

CD2 • The Elemental Mixes

1. Mind Games (Elemental Mix)
2. Tight A$ (Elemental Mix)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Elemental Mix)
4. One Day (At A Time) (Elemental Mix)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Elemental Mix)
6. Nutopian International Anthem (Elemental Mix)
7. Intuition (Elemental Mix)
8. Out The Blue (Elemental Mix)
9. Only People (Elemental Mix)
10. I Know (I Know) (Elemental Mix)
11. You Are Here (Elemental Mix)
12. Meat City (Elemental Mix)

CD3 • The Elements Mixes

1. Mind Games (Elements Mixes)
2. Tight A$ (Elements Mixes)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Elements Mixes)
4. One Day (At A Time) (Elements Mixes)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Elements Mixes)
6. Nutopian International Anthem (Elements Mixes)
7. Intuition (Elements Mixes)
8. Out The Blue (Elements Mixes)
9. Only People (Elements Mixes)
10. I Know (I Know) (Elements Mixes)
11. You Are Here (Elements Mixes)
12. Meat City (Elements Mixes)

CD4 • The Evolution Documentary

1. Mind Games (Evolution Documentary)
2. Tight A$ (Evolution Documentary)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Evolution Documentary)
4. One Day (At A Time) (Evolution Documentary)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Evolution Documentary)
6. Nutopian International Anthem (Evolution Documentary)
7. Intuition (Evolution Documentary)
8. Out The Blue (Evolution Documentary)
9. Only People (Evolution Documentary)
10. I Know (I Know) (Evolution Documentary)
11. You Are Here (Evolution Documentary)
12. Meat City (Evolution Documentary)

CD5 • The Raw Studio Mixes

1. Mind Games (Raw Studio Mix)
2. Tight A$ (Raw Studio Mix)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Raw Studio Mix)
4. One Day (At A Time) (Raw Studio Mix)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Raw Studio Mix)
6. Nutopian International Anthem (Raw Studio Mix)
7. Intuition (Raw Studio Mix)
8. Out The Blue (Raw Studio Mix)
9. Only People (Raw Studio Mix)
10. I Know (I Know) (Raw Studio Mix)
11. You Are Here (Raw Studio Mix)
12. Meat City (Raw Studio Mix)

CD6 • The Out-takes

1. Mind Games (Out-take, Take 7)
2. Tight A$ (Out-take, Take 6)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Out-take, Take 2)
4. One Day (At A Time) (Out-take, Take 18)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Out-take, Take 15)
6. Declaration Of Nutopia (Out-take, Take 1)
7. Intuition (Out-take, Take 12)
8. Out The Blue (Out-take, Take 15)
9. Only People (Out-take, Take 12)
10. I Know (I Know) (Out-take, Take 22)
11. You Are Here (Out-take, Take 5)
12. Meat City (Out-take, Take 16)

Blu-Rays 1 & 2 contain High Definition 24/192 Stereo24/192 5.1 Surround, and 24/48 Dolby Atmos versions of all of the above tracks, plus the 2024 Remastered ‘Mind Games’ music video and a ‘You Are Here’ (additional out-take) tape boxes music video.

Formats: CD Album. Pris:  € 150,99, vilket motsvarar cirka 1 750 SEK.

MIND GAMES (THE ULTIMATE MIXES) – 2 LP

Featuring Mind Games – The Ultimate Mixes and The Out-takes – 24 tracks on 180mg vinyl; plus an 8-page booklet of photos and artwork; a reproduction of the original 1973 triptych marketing poster; postcard sized reproductions of 1973 advert artworks and an individually numbered Citizen of Nutopia ID Card.

Produced by Sean Ono Lennon, Mixed and Engineered by Triple GRAMMY Award-winner Paul Hicks, Additional Engineering by Sam Gannon, Mastered by Alex Wharton at Abbey Road Studios.

Tracklisting:

Disc 1 • The Ultimate Mixes

Side A

1. Mind Games
2. Tight A$
3. Aisumasen (I’m Sorry)
4. One Day (At A Time)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple)
6. Nutopian International Anthem

Side B

7. Intuition
8. Out The Blue
9. Only People
10. I Know (I Know)
11. You Are Here
12. Meat City

Disc 2 • The Out-takes

Side A

1. Mind Games (Out-take, Take 7)
2. Tight A$ (Out-take, Take 6)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Out-take, Take 2)
4. One Day (At A Time) (Out-take, Take 18)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Out-take, Take 15)
6. Declaration Of Nutopia (Out-take, Take 1)

Side B

7. Intuition (Out-take, Take 12)
8. Out The Blue (Out-take, Take 15)
9. Only People (Out-take, Take 12)
10. I Know (I Know) (Out-take, Take 22)
11. You Are Here (Out-take, Take 5)
12. Meat City (Out-take, Take 16)

Formats: Vinyl LP. Pris:  € 52,99, vilket motsvarar cirka 650 SEK. 

MIND GAMES (THE ULTIMATE MIXES) – 2 CD

Featuring Mind Games – The Ultimate Mixes and The Out-takes – 24 tracks on CD plus a 20 page booklet of stories, photos, memorabilia and artworks; a reproduction of the original 1973 triptych marketing poster and an individually numbered Citizen of Nutopia ID Card.

Produced by Sean Ono Lennon, Mixed and Engineered by Triple GRAMMY Award-winner Paul Hicks, Additional Engineering by Sam Gannon, Mastered by Alex Wharton at Abbey Road Studios.

Tracklisting:

Disc 1 • The Ultimate Mixes

1. Mind Games
2. Tight A$
3. Aisumasen (I’m Sorry)
4. One Day (At A Time)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple)
6. Nutopian International Anthem
7. Intuition
8. Out The Blue
9. Only People
10. I Know (I Know)
11. You Are Here
12. Meat City

Disc 2 • The Out-takes

1. Mind Games (Out-take, Take 7)
2. Tight A$ (Out-take, Take 6)
3. Aisumasen (I’m Sorry) (Out-take, Take 2)
4. One Day (At A Time) (Out-take, Take 18)
5. Bring On The Lucie (Freeda Peeple) (Out-take, Take 15)
6. Declaration Of Nutopia (Out-take, Take 1)
7. Intuition (Out-take, Take 12)
8. Out The Blue (Out-take, Take 15)
9. Only People (Out-take, Take 12)
10. I Know (I Know) (Out-take, Take 22)
11. You Are Here (Out-take, Take 5)
12. Meat City (Out-take, Take 16)

Formats: CD Album. Pris:  € 22,99, vilket motsvarar cirka 260 SEK. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1705, 2024

The Beatles – Detta händer den 17 maj 1967

By |17 maj, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar, Priser och utmärkelser|

Inspelning av ’You Know My Name (Look Up The Number)’

Paul McCartney skriver en autograf till fanset Grande van der Vuit
utanför hans grindar på Cavendish Avenue nr 7. Foto: Lizzie Bravo.

Efter att ha träffat några fans utanför sitt hus på Cavendish Avenue nr.7 gick Paul McCartney in och efter ett tag kom John Lennon och gick in till Paul. Därefter gick de sedan tillsammans till EMI Studios på Abbey Road. George Martin hade åkt på semester i södra Frankrike och skulle bli borta i två veckor. Men The Beatles ville fortsätta att spela in låtar, vilket de också gjorde denna onsdag. Dagens session började kl. 19.00 och slutade kl. 02.30 på torsdagsmorgonen.

De som var samlade i Studio Two i EMI Studios var Geoff Emerick, som fick vara både producent och ljudingenjör, den biträdande ljudingenjören Richard Lush, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr.

Geoff Emerick och Paul McCartney i kontrollrummet till ’Studio Two’.

 

När de kom till studion hade The Beatles igen speciell låt på gång som de skulle spela in under denna session.

Paul McCartney minns:
John had arrived one night with this song which was basically a mantra: ‘You know my name, look up the number.’ And I never knew who he was aiming that at, it might have been an early signal to Yoko. It was John’s original idea and that was the complete lyric. He brought it in originally as a 15-minute chant when he was in space-cadet mode and we said, ‘Well, what are we going to do with this then?’ and he said, ‘It’s just like a mantra.’ So we said, ‘Okay, let’s just do it’.

 

George Harrison på gitarr och John Lennon på piano under inspelningarna av
’You Know My Name (Look Up the Number)’.

 

Inspelningen av en av The Beatles mest bisarra låtar började denna kväll. Låten – You Know My Name (Look Up The Number) – spelades in, mixades och editerades under ett antal olika inspelningssessioner. Den första ägde rum den här dagen och de sista ägde rum i november 1969,  Låten släpptes dock inte förrän i mars 1970.

En avslappnad Ringo Starr i studion denna dag.

Faktum var att John Lennon hade fått låtens titel You Know My Name (Look Up The Number) av att ha inspirerats av en slogan som fanns på framsidan av Londons telefonkatalog 1967, vilken han hade sett när han var hemma hos Paul McCartney. Från början var den tänkt som ett 15-minuters mantra.

Originaltexten var ’You have their NAME? Look up their NUMBER.
Här ett exemplar av oktoberutgåvan av Londons telefonkatalog 1967.

John Lennon:
That  was a piece of unfinished music that I turned into a comedy record with Paul. I was waiting for him in his house, and I saw the phone book was on the piano with ‘You have their name, look up their number’. That was like a logo, and I just changed it. It was going to be a Four Tops kind of song – the chord changes are like that – but it never developed and we made a joke of it. Brian Jones is playing saxophone on it.

Paul McCartney med en av sina gitarrer – en Epiphone Casino ES-230TD.

 

Den slutliga inspelningen av låten byggdes upp av fem åtskilda delar. Den första av de fem delarna spelades in denna dag. The Beatles spelade in 14 tagningar av rytmspåret med gitarrer, bas, trummor, handklappningar och lite bongos. Tagning nr 10 var den som de ansåg vara bäst just nu. Därefter lät man låten vila fram till den 7 juni 1967, då man gjorde överdubbningar på tagning nummer nio.

 

George Harrison hade iklätt sig denna ironiska t-shirt. Här under en t-paus i studion.

 


Den norska tidningen BØRGE prisar The Beatles

Den norska tidningen BØRGE gav idag ett pris i form av en skulptur till The Beatles. Tidningen fick också en intervju med The Beatles där de berättar lite om att de kommer att vara med i ett tv-program som kommer att kunna ses av minst 500 miljoner tittare. De hade ännu inte skrivit låten som de skulle framföra i det satellitsända tv-programmet. Allt finns att läsa i nr 12 av tidningen, som kom ut den 15 juni 1967.

 

 

Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney och John Lennon
med priserna från tidningen ’BØRGE’ .

 

En uppspelt John Lennon med sitt BØRGE-pris.

 

Till toppen