Start2023-05-09T21:41:23+02:00
2106, 2024

En Midsommaraftonsdröm med The Beatles

By |21 juni, 2024|Categories: Nytt i BIC, Nyheter|

Ja, så var det dag för midsommarafton 2024

Vi från styrelsen i The Beatles Information Center passar givetvis på att tillönska alla Beatlesfans och inte minst alla våra Beatlesmedlemmar en riktigt härlig midsommarhelg 2024!

Paul McCartney  och John Lennon
spelar det förälskade paret i
rollerna som ’Pyramis’ respektive ’Thisbe’.

 

Enligt fotot ovan verkar Paul McCartney och John Lennon ha det trevligt i samband med sin Midsommaraftonsdrömsföreställning från 1964, skriven i original av William Shakespeare år 1600. Stycket publicerades i Sverige först år 1847. Den sattes upp som ett teaterstycke i Sverige 1860.

 

1971: Classic Rock's Classic Year — George Harrison as Moonshine from the play-with-a...

George Harrison spelar rollen som ’Moonshine’ i
Shakespeares ’A Midsummer Night’s Dream’.
Sedan skrev han ju som bekant ’Here Comes The Sun’
eftersom han var intresserad av rymden . . .  ’

 

The Daily Beatle has moved!: Shakespeare in colour

Ringo Starr har fått ta på sig rollen som
’Lejonet’ i samma Shakespearepjäs.
Men det var inte han som skrev
’The Lion  Sleeps Tonight’ . . . 

 

The Beatles Information Centers styrelse

 

2106, 2024

The Beatles – Detta händer den 21 juni 1967

By |21 juni, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Mixning av låten ’All You Need Is Love’

Denna onsdag samlades producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick i kontrollrummet till Studio ThreeAbbey Road Studios på Abbey Road för att skapa monomixningar av låten All You Need Is Love.
2006, 2024

The Beatles – Detta händer den 20 juni 1967

By |20 juni, 2024|Categories: Nyheter|

En vilodag för The Beatles istället för inspelningar i studion

Den här tisdagen hade The Beatles bokat in en inspelningsdag på EMI Studios, men det blev inte av. Så det var bara att ta det lugnt och ladda inför kommande studiodagar.

John Lennon verkar dock ha uppgåtts med Paul McCartney enligt nedanstående fotografi.

 

John Lennon utanför grinden till Cavendish Avenue den 20 juni 1967.
Foto: Lizzi Bravo.

 

1906, 2024

Patric Eghammer & Niklas Bjarnehäll spelar Beatles

By |19 juni, 2024|Categories: Nyheter|

Patric och Niklas tolkar tio Beatleslåtar på albumet ’Heart Beats’

 

Gitarristen Patric Eghammer och pianisten Niklas Bjarnehäll har tillsammans tolkat tio Lennon-McCartney-kompositioner på albumet Heart Beats helt instrumentalt. Skivan spelades in i september 2023 i Sandviken och släpptes nu i april 2024. Albumet recenseras i sin helhet i höstnumret av Beatles Nytt – (nr 192).

Nedan kan ni lyssna på en liveinspelning gjord i juli 2021 i en föreställning som de själva kallar för All You Need Is Love. I liveinspelningen berättar duon om sitt intresse för The Beatles musik och om hur de vill sätta sin personliga prägel på framförandet av låtarna. Låtarna som framförs i videon nedan är All You Need Is LoveOb-La-Di, Ob-La-Da, She’s Leaving Home, Eleanor Rigby, Day Tripper, All You Need Is Love och When I’m Sixty-Four. De första sex låtarna finns med på albumet, medan den sista låten inte ingår.

Tilläggas kan att arrangemangen på albumet skiljer sig i olika grad jämfört med denna liveinspelning. Vissa tolkningar tycker jag är bättre i videon medan andra är mer smakfulla på albumet. Det har helt klart hänt något mellan konserten 2021 och skivinspelningen från 2023.

Det framgår också med all tydlig önskvärdhet att Patric och Niklas behärskar sina instrument till mer eller mindre fulländning. Det är ju rätt fantastiskt vad man kan få ut av två riktigt duktiga instrumentalister av en del rätt komplicerade Beatleslåtar. Passa på och njut av låtarna så här dagen efter Paul McCartneys 82-årsdag!

 

Speltid: 41: 26.

 

 

1906, 2024

The Beatles – Detta händer den 19 juni 1967

By |19 juni, 2024|Categories: Nyheter, Radio & TV, Musik/Skivutgivningar|

Paul McCartney ger en intervju för TV-kanalen ITN

Efter att Pauls erkännande att han hade tagit LSD hade publicerades i tidningen Life den 17 juni, tvingade den brittiska pressen honom att göra ett uttalande. Paul var tvungen att ge en intervju till Independent Television News (ITN), ett program som kom att sändas samma dag kl. 21.00.


Paul McCartney (till höger!) tillsammans med sin fårhund Martha på trappan utanför
sitt hus på Cavedish Avenue i London i samband med att han blev intervjuad denna måndag.

 

Paul McCartney berättar själv:
Den 19 juni, i en intervju med ITN, fick jag frågan om droger. Det var dagen efter min födelsedag.

John Lennon:
Jag vet inte hur de fick reda på allt detta, men en dag dök de plötsligt upp hemma hos honom.

Paul McCartney fortsätter:
Jag minns hur först två killar från ITN dök upp, och sedan journalisten själv: ”Är det sant att du använde droger?” De stod vid dörren till mitt hus, jag kunde inte kasta ut dem, och jag tänkte: ”Jag måste antingen ljuga eller berätta hela sanningen för dem.” Jag tog rätt beslut: ”Åt helvete med dem! Jag ska berätta sanningen för dem!” Jag varnade reportern i förväg: ”Vet du vad som kommer att hända härnäst? Jag kommer att anklagas för att prata till vänster och höger om mitt droganvändande. Men i själva verket kommer du att berätta om det. Okej, du kommer att få reda på sanningen, men om du är orolig för hur den här nyheten kan påverka unga människor på något sätt, sänd inte den här rapporten. Jag ska berätta hela sanningen för dig, men om du gör det offentligt avsäger jag mig allt ansvar. Jag skulle inte vilja prata om det, men eftersom du frågar, ja, jag tog LSD.

Vid det laget hade jag tagit syra fyra gånger redan och sagt det. Jag tror att jag gjorde rätt, men den här rapporten väckte en sensation.

Reportern:
Hur ofta tog du LSD?

Paul:
Eh, fyra gånger.

Reportern:
Var fick du tag i det?

Paul:
Tja, du vet, grejen är att om jag säger var jag fick det, förstår du, det är olagligt och allt det där, det skulle vara dumt att säga det, så jag vill helst inte säga det.

 

Paul McCartney under intervjun i sin trädgård. Fårhunden Martha har redan tröttnat på ämnet.

 

Reportern:
Tycker du inte att ett sådant uttalande bör hållas hemligt?Paul:
Tja, grejen är, du vet, tidningen ställde en fråga till mig och jag var tvungen att bestämma mig för om jag skulle ljuga eller berätta sanningen, förstår du. Jag bestämde mig för att berätta sanningen, även om jag egentligen inte ville säga något om det, för om det var mitt sätt skulle jag inte berätta för någon, för jag försöker inte sprida ordet om det, utan en tidningsman är medlem i media. Detta skulle ha stannat mellan oss om han hade gjort detsamma, om han inte hade pratat om det. Men han bestämde sig för att offentliggöra det, så ansvaret ligger på honom, du vet. Inte på mig.Reportern:
Men du är en offentlig person, och låt oss börja med att du sa det. Du borde ha insett att detta skulle publiceras. Paul:
Ja, men att säga det, du vet, är att säga sanningen. Jag talar sanning. Jag förstår inte varför alla är så upprörda över detta.

En typisk ITN-reporter till vänster och Paul McCartney till höger.

Reportern:
Tja, håller du med om att du uppmuntrar dina fans att ta droger?

Paul:
Jag tror inte att det kommer att få några konsekvenser. Du vet, jag tror inte att mina fans kommer att ta droger bara för att jag tog dem. Men poängen är att detta i alla fall inte är huvudsaken. Jag fick frågan om det var det eller inte, och från och med nu handlar det i princip bara om hur långt det kommer att gå och hur många som kommer att provoceras in i det av tidningarna och ni tv-folk. Jag menar, du sprider detta just nu, i detta ögonblick. Du blir övervakad i alla hem i Storbritannien och jag skulle hellre att det inte var det, vet du. Men du ställer mig den här frågan, och om du vill att jag ska vara ärlig så ska jag vara ärlig.

 

Paul McCartney sitter bekvämt i sin trädgård i solskenet med mikrofonen hängande runt halsen i samband med intervjun.

 

Reportern:
Men som offentlig person har du verkligen ett ansvar att inte säga något…Paul:
Nej, du är ansvarig. Det är ditt ansvar att inte sprida detta nu. Du vet, jag är ganska villig att hålla det här väldigt personligt om du gör detsamma. Om du förblir tyst om detta, så kommer jag att göra det också!

 

Här en sekvens av intervjun på 2 minuter och 7 sekunder:


Inspelningen av låten ’All You Need Is Love’ fortsätter

The Beatles hade redan inlett inspelningarna av All You Need Is Love den 14 juni. Nu fem dagar senare var det dags för fortsättningen av inspelningarna. Dagens inspelningssession pågick mellan kl. 19.00 och kl. 01.45 på tisdagsmorgonen.

All You Need Is Love single artwork - Denmark
Omslaget till singeln ’All You Need Is Love/Baby You’re A Rich Man’
som den kom att se ut när den gavs ut i Danmark.

Dagens första uppgift gick ut på att kopiera förra sessionens reduktionsmixning till ett nytt rullband. Därefter genomförde man diverse överdubbningar som hamnade på de övriga tre spåren på rullbandet.

Piano, banjo och slagverk lades på spår två. Pianot spelades av George Martin och John Lennon stod för banjospelandet. På spår och fyra tre la man sången, inklusive den del som löd love, love, love samt Lennons sång i refrängerna.

 

För att ge en mer festlig känsla till satellitsändningen den 25 juni, målade George Harrison sin
’Fender Stratocaster’ 
i psykedeliska färger och döpte den till ”Rocky”.

 

George Harrison berättar:
Jag målade om min Stratocaster-gitarr innan vårt All You Need Is Love-framträdande visades på satellit-TV. Den var ursprungligen grönblå. Men färgen började genast spricka. På den tiden målade vi allt: våra hus, kläder, bilar, allt runt omkring. På den tiden var färger som ljusorange och ljusgrön väldigt sällsynta, men jag fick reda på var de kunde köpas. Dessa var mycket tjocka gummibaserade färger. Jag köpte dem och målade Stratocastern – inte särskilt noggrant, eftersom färgen blev för tjock. Jag lärde mig också om cellulosafärger, som såldes i tuber med en kulformad lock; Jag täckte greppbrädan med den och målade greppbrädan med Patties skinande gröna nagellack.

Man hade bokat in ännu en studiossession, men i Studio TwoEMI Studios under morgondagen. Men den inbokade sessionen den 20 juni 1967 kom aldrig att äga rum.

1806, 2024

Paul McCartneys ’Got Back’-turné drar till Europa

By |18 juni, 2024|Categories: Nyheter, Konserter, Paul McCartney|

Paul McCartney förlänger sin Got Back-turné i Europa i december 2024

Paul McCartney har nu annonserat åtta nya konserter på sin Got Back-turné under hösten 2024.

1 – 27 oktober i år spelar han i Sydamerika, vilket vi har informerat om tidigare på vår hemsida. Nu har Paul dristat sig till att byta kontinent. I Europa kommer han att ge åtta konserter under perioden 4 – 19 december 2024; 2 konserter i Paris, Frankrike, 2 konserter i Madrid, Spanien och 4 konserter i Storbritannien – 2 i Manchester och 2 i London.

Var och när framgår av turnéschemat nedan.

 

Till toppen