Edmund Thielows Beat Archiv i Glauchau, Tyskland, firar i år 30-årsjubileum (1992-2022). Hur det ska firas har Edmund själv redan bestämt. Se nedan.

Ett av tre jubileumsevenemang som Edmund arbetar med i samband med 30-årsfirandet, är att han helt nyligen har givit ut en unik ensidig vinylsingel med låten Long John (2:58). Skivan som är avbildad nedan släpptes den 10 januari 2022 och det är inte med vilka artister som helst. Med sig på scenen vid inspelningen på Stadsteatern i Glauchau den 3 oktober 2020 hade Edmund (som själv spelar tvättbräda på inspelningen), dels en trummis från ett känt lokalt Beatlestributeband – Die StrawberriesKarsten Steinert och två medlemmar i det fortfarande aktuella bandet The Quarrymen, nämligen Rod Davis och Chas Newby, The Quarrymen bildades redan 1956 av John Lennon, som bekant.

Rod Davis är en av originalmedlemmarna i John Lennons band The Quarrymen och spelade banjo i gruppen fram till mitten av 1957. Han ersattes straxt efter av Paul McCartney på gitarr. Sedan 1997 har Rod spelat gitarr i det återuppstående The Quarrymen och sjunger tillsammans med Len Garry, som också är en av originalmedlemmarna. Chas Newby kom med i The Quarrymen först 2016, men innan dess spelade han faktiskt bas tillsammans med Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Pete Best i Liverpool i december 1960 eftersom The Beatles ordinarie basist Stuart Sutcliffe var kvar i Hamburg.

Skivan är pressad i 250 exemplar och låten Lost John är en traditionell låt utan namngiven kompositör. Den första inspelningen av låten ägde rum redan 1925 och gjordes av Henry Whitter. Den mest kända versionen anses nog vara den som spelades in av Lonnie Donegan Skiffle Group 1956. Den har även spelats in av The Quarrymen.

På den här inspelningen består musikerna således av två av de fyra nuvarande medlemmarna av The Quarrymen förstärkta med Die Strawberries trummis och Edmund på tvättbräda. Solosången framförs av Rod Davis och det låter precis som vi är vana att höra The Quarrymen framföra Lost John. Rods röst är riktigt imponerande med tanke på att han fyllde 81 år under 2021!

Dagens uppsättning av The Quarrymen består av Rod Davis (gitarr och sång), Len Garry (gitarr och sång), Colin Hanton (trummor) och Chas Newby (basgitarr).

Förutom att fira 30-årsjubileet genom att ge ut ovan presenterade singel, planeras för två ytterligare steg i denna trestegsraket. Den andra delen utgörs av utställningen 30 Years BEAT ARCHIVE som kommer att pågå i Glauchau under perioden 1 september – 30 november 2022.

Den sista delen och som avslutar firandet utgörs av en konsert för alla Beatlesfans som kommer att äga rum den 8 oktober 2022 på Stadsteatern i Glauchau med musikerna Rod Davis, Die Strawberries, Volkwin Müller, Torsten Turinsky och Arthur Fandel med vänner.

Edmund Thielows Beat Archiv innehåller mängder med Beatlesföremål – inte minst vad gäller skivor av olika slag.

Edmund Thielow i sitt Beatlesarkiv i staden Glauchau i Sachsen, Tyskland.

Edmund Thielows samling har till och med hamnat i The Guinness Book Of Records! Nedanstående diplom som Edmund fick i mars 2001, förtäljer att Edmund i sitt arkiv på 13,82 kvadratmeter, har samlat på sig 5 655 skivor och cd-skivor, varav de flesta är signerade av diverse Beatmusiker. Dessutom publicerar han ett Beatleshäfte samt är grundare av fristaten Sachsens Beatlesfanclub Sgt. Peppers Club e.V.

Eftersom 2001 var ett bra tag sedan har Edmund uppdaterat arkivets antal skivor per den 31 december 2021. Sedan 2001 har arkivet ökat från 5 655 föremål till hela 17 976! En tredubbling med andra ord. Och det blir fler och fler för varje dag som går!

Edmund Thielows diplom från Guinness rekordbok.