Kingsize Taylor & The Dominoes på ’Star-Club’-scenen i Hamburg.

Det har nyligen kommit till vår kännedom att Ted ’Kingsize’ Taylor har gått bort i en ålder av 83 år. Ted fick sitt smeknamn ’Kingsize’ med anledning av sin längd. Han var 2 meter lång (6,5 feet) och föddes som Edward William Taylor den 12 november 1939 i Crosby, Liverpool och gick bort så nyligen som den 2 januari 2023.

Ted Taylor var en samtida rival till The Beatles under deras Liverpooldagar. Han och hans grupp The Dominoes spelade även i Hamburg på Star-Club, liksom The Beatles. Innan de gjorde debut i Hamburg, spelade de mycket på The Cavern Club, där de kom i kontakt med Cilla Black, som ofta var gästsångerska i bandet.

Bandet The Dominoes bildades i norra Liverpool 1957 efter att ha varit en skifflegrupp kallad The Sinners. Gruppens originalmedlemmar var Arthur Baker på sång, George Watson på gitarr, Charlie Flynn på gitarr, Sam Hardie på piano och Cliff Roberts på trummor. 1958 kom Ted Taylor med i bandet som sångare och gitarrist.

Under de kommande åren bytte gruppen ett flertal medlemmar. En av de nya medlemmarna i The Dominoes var Bobby Thomson på bas och sång, som Ted Taylor hade spelat med tidigare i gruppen The James Boys.

Bandet spelade på de lokala klubbarna och Taylor fick snart rykte om sig som den bästa rock’n’roll-sångaren i Liverpool med omnejd och han blev även uppmärksammad för sina livfulla rutiga jackor.

1960 fick de namnet Kingsize Taylor and The Dominoes och de spelade första gången på The Cavern i januari 1961. Där kom de för första gången i kontakt med den 17-åriga sångerskan Cilla White, som sedan av misstag fick heta Cilla Black när redaktören Bill Harry skulle skriva om henne i sin tidning Mersey Beat och inte riktigt mindes hennes korrekta namn.

Två av medlemmarna lämnade därefter bandet och gick med i gruppen Ian And The Zodiacs och två nya medlemmar tog deras platser. I början av 1962 placerade sig bandet på sjätte plats i omröstningen som Mersey Beat-tidningen hade bland ungdomarna. Förstaplatsen hade intagits av The Beatles.

Sommaren 1962 reste bandet – utan Cilla Black – till Hamburg, där de började genomföra regelbundna framträdande på The Star-Club. På trummisfronten var det en regelbunden omsättning. Lovelady slutade i The Dominoes och ersattes först av Brian Redman och sedan av Gibson Kemp. Den senare efter det att Ringo Starr hade tackat nej till att vara med i bandet och tackat ja till att vara med i The Beatles, eftersom de kunde erbjuda ett bättre gage.

Kingsize Taylor hade köpt en fyraspårsbandspelare för monoinspelningar av märket Philips med typbeteckningen RK. Han fick den installerad på The Star-Club med hjälp av Adrian Barber. En Sennheiser-mikrofon hängde ner från klubbens tak för att fånga upp ljudet när banden spelade.

I december 1962 spelade man in ett flertal framträdanden med The Beatles och dessa inspelningar kom till slut ut 1977 på skivan Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962.

Kingsize Taylor och The Beatles före detta manager Allan Williams stod båda bakom utgivningen. Ted Taylor sade sig ha fått tillstånd från John Lennon att göra inspelningarna efter det att han bjudit John på ett flertal rundor med öl.

Det finns dessvärre inte några definitiva uppgifter om hur många framträdanden med The Beatles som spelades in av Adrian Barber, ej heller när eller hur många låtar.

Och anledningarna till detta var först och främst på grund av att Taylor hade fört över Beatlesmaterialet från originalbandet till en tvåspårsbandspelare med hjälp av sin fars Grundig TK 120-bandspelare så snart han kom tillbaka från Hamburg.

Den andra orsaken till att man inte kunde veta exakt vad som spelades in och när, var att bandet med musiken bearbetades på olika sätt innan det sattes ihop som det sedan blev på skivan.

De undersökningar som emellertid har gjorts om detta, har kommit fram till att det var tre eller fyra av The Beatles framträdanden som spelades in – förmodligen den 21, 25, 28 och den 30 december 1962. Totalt verkar det som om man spelade in mellan 40 och 44 låtar. I vilken ordning låtarna framfördes är också något som man nu efteråt bara kan spekulera omkring.

Skivan ovan Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962 var från början en illegal utgivning eftersom The Beatles hade kontrakt med EMI:s Parlophone Records när dessa inspelningar ägde rum.

Läget löstes inte förrän 1998 och fram till dess hade inspelningarna kommit ut på många olika mindre skivbolag över hela världen. Det var bara när företaget Sony gav ut låtarna som The Beatles och Apple tog tag i frågan och tog den till domstol.

George Harrison vittnade vid rättegången, vilken slutade med att inspelningarna tilldelades Apple och the Beatles. Sedan dess har man använt sig av en del av inspelningarna i tv-serien The Beatles Anthology när det släpptes på dvd.

Ganska nyligen har Beatlesfans förordat att man skulle använda sig av originalbandet för att göra det rent från missljud och mixa det i stereo genom att använda sig av den teknik som Peter Jacksons team har utvecklat och som nyligen har använts i samband med nyutgåvan av albumet Revolver.

Ted ’Kingsize’ Taylor i aktion!

Originalbandet av Kingsize Taylor and the Dominoes splittrades i slutet av 1964. Medlemmarna i the Dominoes – Frankland, Casey, Thompson och Kemp med sångaren Paddy Chambers stannade kvar i UK och arbetade vidare. Taylor återvände med sin tyska fru till Hamburg, där han spelade sologitarr i Griff Parry Five. Därefter var han med i olika konstellationer både i England och i Tyskland.

Han spelade in en solosingel på Decca 1964 – Somebody’s Always Tryin’ – med Jimmy Page på gitarr. Därefter gav han i stort sett upp musiken och återvände till Crosby i Merseyside. Under 30 år hade han en slakterifirma fram till sin pension. Tillsammans med sin fru flyttade han sedan tillbaka till Tyskland 2006, där han fortsatte att uppträda med ett band som hette The Brotherhood of Rock ’n’ Soul. Efter det att hans fru gick bort för några år sedan, bosatte han sig i Southport, England.

Nedan två exempel på inspelningar av låten Somebody’s Always Tryin’. Först hör vi Ted ’Kingsize’ Taylors version och sedan en annan version av den som först spelade in låten. Han hette märkligt nog också Ted Taylor!

En mycket Intressant video med och om Ted ’Kingsize’ Taylor och hans inspelning av The Beatles på Star-Club i Hamburg 1962. Här finns också fina intervjuer med Allan Williams, som var The Beatles manager innan han lämnade över jobbet till Brian Epstein. Speltid: 9 minuter och 2 sekunder.