Att The Beatles inte bara påverkade musiksmaken bland ungdomarna världen över utan även påverkade livsstilen, klädstilen och frisyrerna har vi också fått uppleva än i våra dagar. The Beatles själva inspirerades i sin tur av modeskaparna på Carnaby Street och på Chelsea Road, vilket också ledde till att man skapade plagg som bärarna gärna bar för att visa att de gillade The Beatles. Det var inte bara tröjor av olika slag, utan även klänningar, tapeter, gardiner med mera.

Nordiska Museet i Stockholm fyller 150 år i år (1873-2023), vilket firas under hela året med ett stort antal olika utställningar. En utställning, som går under namnet British så in i Norden, inriktar sig på det engelska modet och bland de utställda klädesplaggen hittar vi nedanstående Beatlesklänning.

Anna-Lena Wiborns Beatlesklänning från 1963.

Klänningen på bilderna ovan och nedan tillhör Anna-Lena Wiborn, som köpte den på ett gatustånd i London 1963 för ett par pund. Hon bar den också på den första Beatleskonserten, som ägde rum i Kungliga Tennishallen i Stockholm lördagen den 26 oktober 1963.

Enligt skyltens information på bilden nedan, framgår det att Anna-Lena till Beatlesklänningen bar vita stövletter, svart- och vitprickiga strumpor och ett par vita plastglasögon med bara en smal springa att se igenom. Hon hade klippt håret kort, som på den brittiska designern Mary Quant. 

Klänningen finns nu att beskåda på Nordiska museet i Stockholm på Djurgårdsvägen 6-16 på Djurgården.

Anna-Lena Wiborns Beatlesklänning från 1963 med informationsskylt.