Det vi firar idag – den 22 mars 2023 – är att det var denna dag för exakt 60 år sedan som The Beatles första album Please Please Me släpptes!

Stereoutgåvan släpptes dock inte förrän den 26 april 1963.

Inspelningarna av albumet avslutades den 11 februari 1963 efter tre inspelningssessioner – en förmiddagssession mellan kl. 10.00 och kl. 13.00, en eftermiddagssession mellan kl. 14.30 och kl. 18.00. samt en kvällssession mellan kl. 19.30 och kl. 22.30.

Förstautgåvan av stereoalbumet ’Please Please Me’ med guldetiketter på fram- och baksidan av skivan. Läs mer om de olika utgåvorna nedan i denna artikel.

I videon nedan ges ytterligare information om inspelningen av albumet Please Please Me. Efter det att beatlarna hade repeterat några låtar, frågade George Martin grabbarna om de hade några låtar. Paul McCartney ville att de skulle spela in den gamla goding Fallin’ In Love Again. George Martin tyckte in det var ett bra förslag. Detsamma tyckte han om en annan favoritlåt som The Beatles hade – Besame Mucho. George Martin föreslog A Taste Of Honey. Här får vi reda på lite mer om de olika låtarna och de olika tagningarna av låtarna. Samt det faktum att John Lennons röst var på upphällningen p.g.a. förkylningen han hade drabbats av.

Speltid: 17 minuter och 57 sekunder.

Mellan session ett och två intog inte The Beatles någon lunch, vilket studioteknikern Norman Smith och producenten George martin gjorde. Beatlarna stannade kvar i studion och drack mjölk samtidigt som de fortsatte repetera låtar som de skulle spela in under den andra inspelningssessionen. Mellan den andra och tredje inspelningssessionen tog de en paus mellan kl. 18.00 och kl. 19.30 för att äta middag.

Här en tidig inspelning med The Beatles framförandes Falling In Love Again, skriven av Friedrich Hollaender (musik) och Sammy Lerner (text)

Eftersom en stor del av den första sessionen gick åt för att sätta upp utrustningen, blev det bara två låtar som spelades in under denna den första session. Den fösta låten som man spelade in var There’s A Place. Nästa låt som skulle spelas in hade arbetstiteln 17 (Seventeen), vilken sedermera kom att få titeln I Saw Her Standing There.

Så här lät det när tagningarna 6, 7, 8 och 9 spelades in. Inga filmade bilder. Speltid: 5 minuter och 1 sekund.

Den första pressningen av albumet ’Please Please Me’ med så kallad guldetikett med musikförlaget ’Dick James Mus.Co.’ på etiketten. Denna den första pressningen av stereoutgåvan värderas till minst £ 3000. Monoutgåvan värderas till cirka £ 750.

Dagens andra inspelningssession inleddes med inspelningar av A Taste Of Honey följt av Do You Want To Know A Secret med solosång av George Harrison. Resten av sessionen ägnades åt att arbeta vidare med de fyra första låtarna som de nu hade spelat in flera tagningar av. Därefter tog de sig an låten Misery, som från början var ämnad för den populära engelska unga sångerskan Helen Shapiro. Men hennes manager var inte intresserad av låten, så det blev inte så. Grabbarna fick använda låten själva istället. Dock spelade Kenny Lynch in låten, vilket därmed blev den första coverversion som spelades in av en låt skriven av Lennon-McCartney.

Paul McCartney och John Lennon vid mikrofonerna. Ringo Starr vid trummorna i bakgrunden.

Under kvällssessionen inleddes inspelningarna av Hold Me Tight. De jobbade en hel del med den här låten, men de var inte riktigt nöjda med resultatet, varför den inte kom med på gruppens första album. Den kom emellertid med på gruppens andra album With The Beatles, som släpptes exakt 8 månader efter det att album Please Please Me släpptes.

George Harrison i studion.

Vid det här laget hade de bara cirka två timmar på sig att spela in ytterligare fem låtar. Lyckligtvis hade de lämnat de lättaste låtarna att spela in i detta läget – coverversionerna. Låtarna som följde var Anna (Go To Him) – felstavat som Hannah på inspelningsprotokollet!, Boys, Chains, Baby It’s You samt Twist And Shout.

Eftersom John Lennon hade varit ute och slarvat kvällen innan inspelningsdagen, hade han dragit på sig en rätt kraftig förkylning, vilket han försökte bota med att ta en massa halstabletter under inspelningsdagen. Skulle hans röst orka att framför Twist And Shout, var frågan.

Nedanstående andrapressning av albumet med guldetikett anses vara värd ungefär lika mycket som första pressningen. Dock finns uppgift om att det bara pressades 900 exemplar av denna andra pressning.

Detta är en andrapressning av albumet ’Please Please Me’. Här har ’Dick James Mus.Co’ ändrats till ’Northern Songs Ltd.’

Det lär finnas tio olika pressningar av albumet, men bara två pressningar med guldetikett.

Lyckligtvis fick han vila sin röst under det att inspelningen av Boys gjordes i en enda tagning med Ringo Starr vid sångmikrofonen. Låten Chains framfördes av George Harrison medan John fick anstränga sin röst lite grand när han spelade munspel på låten. Vidare fick han anstränga rösten även under inspelningen av den näst sista låten för albumet – Baby It’s You.

Ringo Starr, George Harrison, John Lennon och Paul McCartney i studion.

Nu hade klockan blivit 22.00 och den inbokade inspelningssessionen var nu över tidsmässigt. Men de visste att de behövde spela in en låt till för att få ihop albumets 14 låtar. Efter en snabb diskussion bestämde de sig för att spela in Twist And Shout.

John Lennon tog av sig sin skjorta och satsade allt på att sjunga låten i en enda tagning. Satsningen gick hem. De gjorde förvisso en tagning till av låten, men Johns röst dog och tagningen fick avbrytas.

Nedan en ljudlig sammanfattning av The Beatles första album Please Please Me. Speltid: 3 minuter och 51 sekunder.

Av dagens sex inspelade rullband är det idag bara två som har överlevt de 60 år som gått.

Kostnaderna för denna inspelningsdag låg på £ 400, vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka £ 9 000. Väl investerade pengar kan man säga med tanke på att albumet låg på topplistans förstaplats i hela 30 veckor.

Det var också en inspelningssession till, vilken ägde rum den 20 februari. The Beatles själva ägnade sig åt en fotosession med Angus MacBein , vilken resulterade i omslagsfotot till albumet. George Martin var dock i studion och överdubbade sitt pianospel på den elfte tagningen av låten Misery samt celestaspel på tagning tre av låten Baby It’s You.

Den 25 februari jobbade George Martin vidare med albumets låtar.

_______________________________________________________________

Det har ju också sagt att hela albumet spelades in under en dag under cirka 12 timmar. Men stämmer det verkligen?

Nej, inte riktigt. Innan denna inspelningsdag hade George Martin faktiskt flera låtar färdiga så som Love Me Do, P.S. I Love You, Please Please Me och Ask Me Why. Det som behöves denna dag var 10 nya låtar för att fylla albumet med sju låtar på vardera sidan av LP:n, totalt 14 låtar.

Det som också är intressant är att George Martin ville att grabbarna skulle vara så utvilade som möjligt inför dagens inspelningar, vilket ledde till att han såg till att The Beatles inte behövde vara med den 10 februari 1963 på Helen Shapiro Tour. Denna dag ersattes The Beatles av Peter Jay & The Jaywalkers.

Bakgrundshistorien till hur albumet kom till och vilka låtar som kom med finns också med i denna video. Det som alla kanske inte minns, var att deras producent George Martin efter succén med singelutgåvan av låten Please Please Me, tyckte att albumet som han föreslog bandet att spela in, skulle vara ett live-album. Och att det skulle spelas in på The Cavern Club. Hur gick det med den idén? Svaret finns i videon nedan.

I nedanstående video berättar Andrew från Parlogram Auctions om hur inspelningen av albumet Please Please Me gick till inklusive information om hur mono- och stereomixningarna skapades i EMI Studios.

Speltid: 15 minuter 35 sekunder.

Studio Two’ i ’EMI Studios’ (numera ’Abbey Road Studios’) på Abbey Road i London.
Det var här som The Beatles spelade in sitt första album. Trappan till vänster leder upp till studions kontrollrum.
En stolt skivhandlare – Brian Epstein – visar upp ett exemplar av The Beatles första album.