Denna dag – den 22 mars 2023 – är det som bekant exakt 60 år sedan The Beatles första album Please Please Me släpptes. I den här artikeln tar vi del av vad Andrew från Parlogram kan berätta om skivomslaget och vad som hände med originalnegativen.

Den 20 februari 1963 var det dags för The Beatles att vara med på en fotosession för att ta fram ett lämpligt skivkonvolut till deras första album. De poserade på balkongen till EMI House-byggnadens andra våning på Manchester Square nr 20 i London.

Men noteras skall att detta inte var gruppens första försök för att få fram ett bra omslagsfoto. Ej heller var det deras sista försök. Men det var det tredje försöket under ledning av fotografen Angus McBain.

I nedanstående video berättar Andrew historien om skivomslaget, från grundidéerna ända fram till att det det slutliga förslaget och hur det framställdes i verkligheten. Vi får också en liten inblick i historien om företaget Garrod & Lofthouse, som var det företag som framställde The Beatles alla skivomslag.

Vi får också information om vad George Martin ville att albumet skulle ha för titel och var man skulle ta bilderna till albumets omslag. Dessutom får vi en intressant inblick i den walesiske fotografen Angus McBains liv som fotograf.

Videon nedan är på 22 minuter och 46 sekunder.