Ringo Starr med svågern Joe Walsh i samband med Ringo Starrs vanliga firande av sin födelsedag bland allmänheten. Den här gången fyllde han 83 år och eventet ägde rum fredagen den 7 juli 2023.

 

Kanske som ett förtydligande till Paul McCartneys uttalande om The Beatles sista skiva i kombination med att Ringo Starr och Paul använder sig av AI-tekniken (artificiell teknik) förklarade Ringo det hela som så;

Det är inte den typen av konstlad intelligens som vi använder oss av. Det är inte så att vi försöker fuska till det på något sätt. Det er faktiskt Johns egen röst, Pauls egenröst och basspel, George på kompgitarr och jag själv på trummor. De två saker som är nytt i samband med inspelningen tagen från John Lennons kassettband är Pauls basspel och mitt trumspel. Jag arbetade med det här för bara några månader sedan och det fungerar. Det är en vacker sång. Trots all galenskap som pågår runt om i världen, är det ett vackert spår. Och vårt sista spår. 

Ringo fick frågan om var man hade tagit upp tråden med den gamla låten som John Lennon hade skrivit och spelat in på kassett för över 40 år sedan:

Ringo: Jag vet inte. Paul kanske hade en tråkig dag. Paul frågade om jag gillade låten som de båda hade börjat arbeta med när de jobbade med låtarna som faktiskt blev av Free As A Bird och Real Love. Vill du fortsätta att jobba vidare med den?

Det ville Ringo, så McCartney skickade ljudfilen till Ringo

Ringo: Jag trummade och sjöng till låten. Och så flög Giles Martin till Los Angeles tillsammans med McCartney för att lägga på stråkar. Låten berör mig eftersom vi är med alla fyra och det kommer vi aldrig att vara igen. 

Varken Paul McCartney eller Ringo Starr har sagt vad låten heter, men eftersom även George Harrison är med och spelar, är de flesta överens om att det handlar om låten Now And Then, som var en av de fyra demolåtarna som de fick av Yoko Ono i samband med Anthology-projektet i mitten av 1990-talet.

En reklamaffisch för uppsättningen av musikalen ’Lennon’ 2005.

Låten användes faktiskt i musikaluppsättningen av Lennon på Broadway i New York 2005. I samband med det registrerades låten under en annan titel, nämligen I Don’t Want To Lose You. Att låten har två titlar, kan vara en anledning till att vare sig Ringo eller Paul har sagt vad låten heter. Nedan ett utdrag ur musikalen där låten Now And Then ingår. Inspelningen är gjord den 21 augusti 2005 på Broadhurst Theater i New York.

 

Producent för de två andra låtarna Real Love och Free As A Bird var Jeff Lynne. Kanske är det han som också ska producera den sista låten. Men med tanke på att Giles Martin och Paul McCartney reste till Los Angeles  för att jobba med inspelningen ligger det nära till hands, eftersom Jeff bor i Los Angeles.

Det faktum att man anser att inspelningen behöver rensas från störande ljud med hjälp av Peter Jacksons M.A.L.-programvara kan kanske tyckas lite märkligt. Kassetten som Paul fick av Yoko innehöll förutom John Lennons sång och piano också en tamburin samt ett störande skorrljud. På en bootlegskiva finns John Lennons originalinspelning utan pålägg av tamburin och där finns heller inte något skorrande biljud.

Biljudet kan ha uppstått i samband med att John la på tamburinspelet och förde över den nya inspelningen till en annan kassett. Om grabbarna bara hade använt sig av originalinspelningen (utan tamburin) kanske de inte skulle behöva göra en radikal upprensning av ljudet. Så bandet som Yoko lämnade över innehöll en större utmaning än vad som hade behövt vara fallet.

När den nya låten ska släppas är inte känt, men Paul har sagt att han planerar för att den ska släppas under hösten 2023. Om det sedan ’bara’ bli en singel som släpps eller om det kan finnas mer material från The Anthology som kan släppas samtidigt, står skrivet i stjärnorna. Hur som helst kan man säga att spänningen är ooolidlig!

Så här uttryckte sig Paul McCartney i en intervju med BBC om användandet av AI i det här sammanhanget:

We’ve seen some confusion and speculation about it. Seems to be a lot of guess work out there. Can’t say too much at this stage but to be clear, nothing has been artificially or synthetically created. It’s all real and we all play on it. We cleaned up some existing recordings – a process which has gone on for years.

P.S. Ringo passade också på, i samband med födelsedagsfirandet, att nämna att hans egen kommande EP är en countryskiva, som han räknar med att kunna leverera till skivbolaget Universal i september 2023.