Jane Birkins möte med The Beatles

Jane Mallory Birkin, född den 14 december 1946 i London, gick bort den 16 juli 2023 i Paris i en ålder av 76 år. Birkin var en brittisk-fransk skådespelerska, sångerska och regissör. Hon var dotter till David Birkin och Judy Campbell samt syster till Andrew Birkin. I slutet av 1960-talet flyttade hon till Bretagne i Frankrike. Hon fick sitt filmgenombrott i Michelangelo Antonionis film Blow Up -förstoringen 1966.
1969 sjöng hon, tillsammans med sångaren Serge Gainsborough, in Je t’aime . . . moi non plus, som blev en stor hit på grund av sina förföriska explicita kärleksljud, som man inte hade hört på skiva tidigare.
Hon medverkade även på det svenska rockbandet The Soundtrack of Our Lives album Origin Vol. 1 från 2003.

Kopplingen till The Beatles ligger främst i det faktum att hon vara tillsammans med Ringo Starr och George Harrison på filmfestivalen i Cannes 1968.

Affisch för den 21:a internationella filmfestivalen i Cannes 1968.
Pattie och George Harrison på Heathrow Airport i London den 15 maj 1968 på väg till södra Frankrike och filmfestivalen i Cannes.
Ringo Starr, Maureen Starkey, Pattie och George Harrison i Cannes i maj 1968.
Cannes 1968: A Look Back At The Protests That Shut Down The Festival – Deadline

Maureen Starkey, Ringo Starr och filmregissören Roman Polanski i Cannes i maj 1968.

 

 

Jane Birkin Interview: On Serge, on Film, on Fashion | Vogue

Glada Jane Birkin och George Harrison under filmfestivalen i Cannes i maj 1968.

 

Pattie Harrison, Jane Birkin, Ringo Starr och George Harrison på den berömda Croisetten i Cannes i maj 1968.

 

Vilka roller hade personerna i det här sammanhanget? Jane Birkin var självklart på plats eftersom hon spelade rollen som Penny Lane i filmen Wonderwall av Alan Clore, som regisserades av den amerikanska-brittiska regissören Joe Massot. Wonderwall var en psykedelisk kärlekshistoria mellan Jane Birkin och Jack MacGowran. George Harrison fick sin första smak för film (förutom Beatlesfilmerna A Hard Day’s Night och Help!) och bidrog med filmmusiken och en del pengar från sin privata plånbok för att stötta projektet. Filmen Wonderwall visades på filmfestivalen den 17 maj 1968. Problemet för de som jobbade med filmen var att hitta en filmdistributör. Filmen hade premiär i UK i början av 1969. Massot gick vidare genom att regissera dokumentären om Led Zeppelin – The Song Remains the Same.

I nedanstående video kan vi ta del av lite minnesbilder från filmfestivalen i Cannes 1968. Speltid 3:34.

 

Hat, Style, Headgear, Monochrome, Costume accessory, Cloak, Vintage clothing, Costume, Fur, Monochrome photography,

Jane Birkin med The Beatles album ’With The Beatles’ och ’Rubber Soul’. Fotot är taget av Jeanloup Sieff  1966 för tidningen ’Bazaar’.