Kommer vi närmare en lösning på var Paul McCartneys stulna Höfnerbas finns?

Paul McCartney med sin Höfnerbas som han köpte i Hamburg 1961 och spelade med på klubbarna i Hamburg 1961.

Sir Paul McCartneys försvunna basgitarr stals från en skåpbil i Notting Hill, har utredare lärt sig när de närmar sig att lösa ett mysterium som sträcker sig över mer än 50 år.

Sir Paul McCartney's missing bass guitar was stolen from a van, sound engineer reveals - YouTube

Som vi har rapporterat tidigare här på nyhetssidorna har Höfner-fabriken intensifierat sitt sökande efter Paul McCartneys försvunna 500/1 basgitarr av fiolmodell. Den allra första, som han köpte i Hamburg 1961, medan The Beatles spelade på Top Ten Club. Han köpte en nyare modell av samma basgitarr 1963, och från och med då var basen 1961 bara en reservgitarr.

Tidigare har det sagts att elbasen från 1961 senast sågs under inspelningssessionerna för filmen Let It Be 1969. Den kan ses på Twickenham film studios i musikvideon till låten Don’t Let Me Down och i Apple Studios i dokumentärserien The Beatles: Get Back.

Efter att Höfner inledde jakten på basen 2021, vilket vi informerade om på vår hemsida, var responsen liten. Nu har företaget intensifierat sin jakt på Pauls elbas. Som ett tecken på detta har man skapat en egen webbplats TheLostBass.com och anställt folk som detektiver i jakten på Paul McCartneys heliga graal. Under de 40 första timmarna efter årets upprop, fick de in inte mindre än 600 e-postmeddelanden!

Ett av dessa e-postmeddelanden stod ut från den stora massan. Det var skrivet av Ian Horne, som var anställd som ljudtekniker för Wings.

Primary

Ian Horne kunde informera utredarna om instrumentets senast kända vistelseort, tre år efter vad som tidigare hade antagits. Horne rapporterade att basen stals någon gång efter klockan 22.00 den 10 oktober 1972 från Ladbroke Grove-området i Notting Hill i västra London. D.v.s. tre år senare än vad som hade antagits tidigare.

Horne berättar:
1972 förberedde sig Paul McCartney för sina första turnéer i Storbritannien och Europa med Wings [Europaturnén var redan avslutad vid den här tiden, turnén i Storbritannien startade inte förrän den 11 maj 1973] och bandet spelade in sitt andra album, ’Red Rose Speedway.’ [albumet påbörjades i mars-april 1972 men nyinspelningar ägde rum i oktober-november samma år].

Vi hade hyrt en lastbil för att flytta utrustningen – gitarrer och förstärkare – till olika inspelningsstudior och replokaler över hela London. Vi reste ofta kors och tvärs över London för att repetera eller spela in i Morgan Studios i Willesden Green, ICA i The Mall, Manticore Studios i Fulham, Island Studios i Notting Hill och Abbey Road i St John’s Wood.

En natt, efter en lång dag, kom vi till Notting Hill, där Trevor bodde, och bestämde oss för att parkera lastbilen där uppe för natten [Trevor Jones var en roadie som arbetade för Paul]. Vi visste att det fanns ett stort hänglås på bakdörrarna, men när jag gick upp på morgonen och såg skåpbilen, med det trasiga hänglåset som låg i vägen, visste jag att det var dåliga nyheter.

Jag tittade inåt och basen, tillsammans med en annan gitarr och två Vox AC30-förstärkare, var borta. Vi misstänkte omedelbart att människor som bodde i och runt Ladbroke Grove var ansvariga. En eller två personer som bodde i närheten visste att vi arbetade för Paul, så de skulle ha vetat att det fanns en chans att utrustningen bak i lastbilen tillhörde McCartney. Vi gick från dörr till dörr och frågade folk om de hade sett något eller om de visste något, men ingen sa ett ord.

Ian Horne rapporterade stölden på Notting Hill polisstation vid middagstid den dagen. Sir Paul verkar inte komma ihåg denna stöld, men för Horne är det glasklart.

Jag visste att det var Pauls ursprungliga Höfner-bas som hade stulits, och jag visste vad det betydde för honom. Trevor och jag gjorde allt vi kunde för att hitta den, men den var borta. Slutligen var vi tvungna att gå till Pauls hus och berätta för honom att utrustningen hade stulits från lastbilen.

Han sa åt oss att inte oroa oss och vi behöll våra jobb. Han är en bra man, Paul. Jag arbetade för honom i sex år efter att basen försvann. Men jag har burit skulden hela mitt liv. Horne övergick sedan till att arbeta med Ian Dury och Madness.

Tilläggas kan att såväl Ian Horne som Trevor Jones, även om de verkade som roadies under Wings turné, var med och sjöng bakgrundssång på låten No Words (Paul McCartney/Denny Laine) som ingår på albumet Band On The Run. Deras röster drunknar dock i mixningen. Men så här låter No Words med Wings.

Naomi Jones, som leder arkivforskning efter Pauls Höfnerbas:

Med hjälp av Ians vittnesmål, i kombination med annan information som vi har samlat in, fokuserar vi nu på två familjer som bodde i Ladbroke Grove-området 1972 och som vi tror är kopplade till den stulna basgitarren på något sätt. Vi försöker nu utreda vad som hände med basen efter stölden.

Two replicas of Sir Paul's bass, including (left) the state it was in when he bought it in 1961 and (right) how it looked following a respray in 1964

Två replikor av Sir Paul McCartneys ’Höfnerbas’. Den till vänster så som den såg ut när Paul köpte basen 1961. Elbasen till höger är hur den såg ut efter det att den hade reparerats och fått en ny lackering 1964.