Helen Shapiros manager sa nej till ’Misery’ av Lennon-McCartney

I nedanstående korta videosnutt hör vi The Beatles spela några takter på Lennon-McCartneys nya komposition Misery i ett tomt Cavern Club i Liverpool till Helen Shapiro. Hennes A&R manager Norrie Paramor*) var på jakt efter nytt material till ett country- och westernalbum som hon hade planerat att spela in i Nashville, Tennessee. Norrie förslog att The Beatles skulle skriva en låt speciellt för Helen.

 

John Lennon, Helen Shapiro och Ringo Starr bakom scenen på ’Odeon Theatre’ i Southport 1 mars 1963.

Misery började Lennon och McCartney att komponera bakom scenen före deras uppträdande på King’s Hall i Stoke-on-Trent, den 26 januari 1963. Paul McCartney skrev klart låten i sitt hem på Forthlin Road. Då kommenterade Paul McCartney låten så här:

Vi har kallat den ‘Misery’, men den är inte så tråkig som det låter. Den går i ett fint tempo och vi tror att Helen kommer att göra ett bra jobb med låten.

Som man kan höra i inspelningen nedan, sjunger John Lennon  I’m the kind of girl . . . På samma sätt spelade de in en demo av låten Love Of The Loved, som de skrev till Cilla Black.
Nedanstående videosnutt har en speltid på 49 sekunder.

 

Hur som helst sa Paramor nej till Misery och valde en annan sångare som var med på samma turné – Kenny Lynch – att spela in låten, vilket han gjorde. The Beatles spelade som bekant in låten själva på albumet Please Please Me (den 11 februari 1963) under en paus på Helen Shapiro-turnén.

 

Kenny Lynchs version av Misery, som kom ut den 15 mars 1963, tog sig dock inte in på hitlistorna, men han fick i alla fall äran av att vara den förste artisten som sjöng in en coverversion av en Beatleslåt!
Och så här låter hans version:

 

Som kuriosa kan nämnas att Kenny Lynch är med på omslaget till Paul McCartney & Wings album Band on the Run!

Kenny Lynch på omslaget till Paul McCartneys album ’Band on the Run’.

 

*) Norman William ’Norrie’ Paramor (1914-1979) var en brittisk skivproducent, kompositör, arrangör, pianist, bandledare och orkesterdirigent. Han är mest känd för sitt musikaliska samarbete med Cliff Richard & The Shadows, både tillsammans och separat från början i slutet av 1950-talet till tidigt 1970-tal. Paramor komponerade studioalbum teaterproduktioner och filmmusik.

Han började sin roll som producent 1952, fast då hette det inte producent, utan A&R Manager. Där blev han boss för EMI:s skivetikett Columbia Records. Förutom att vara producent för Cliff Richard och The Shadows, producerade han skivor för ett otal antal artister, såsom Helen Shapiro, Frank Ifield, Michael Holiday, Frankie Vaughn, Ricky Valens med flera. Paramor lämnade EMI i slutet av 1960-talet och bildade sitt egna produktionsbolag.

Enligt The Guiness Book of British hit Singles höll Paramor och George Martin, som jobbade med Parlophone-etiketten, den gemensamma förstaplatsen vad gäller flest producerade listettor i UK.  Den delade förstaplatsen  gällde fram till dess att George Martin producerade låten Candle In The Wind  med Elton John 18 år efter Paramors  bortgång. Och då tar man inte heller hänsyn till The Beatles andra singel Please Please Me, som också producerades av George Martin. Låten kom på förstaplatsen på i stort sett alla topplistor vid den här tiden, men inte på Record Retailers lista och därför räknades den inte som en listetta i UK.