The Beatles första singel ’Love Me Do’ släpptes den 5 oktober 1962.

Fredagen den 5 oktober släpptes singeln Love Me Do/P.S. I Love You (båda låtarna skrivna av Lennon-McCartney) med The Beatles i UK. Den släpptes på EMI:s skivetikett Parlophone med skivnummer 45-R 4949.

Primary

 

Secondary, 2 of 2

 

I januari 1963 upphörde Parlophone med produktionen av de röda skivetiketterna. Detta innebär att originalutgåvorna av singlarna Love Me Do och Please Please Me är de enda Beatlessinglarna som släpptes med röd skivetikett på 1960-talet i UK. De röda skivetiketterna innehöll prefixed 45 framför skivkatalognumret. Detta för att man skulle särskilja dem från 78-varvsskivorna, även om Parlophone hade slutat att producera 78-varvsskivor i slutet av 1950-talet.

Love Me Do var The Beatles officiella debutsingel, som släpptes idag för exakt 61 år sedan. Den blev inte någon superhit, men den tog sig upp på singellistan i UK och nådde där som bäst en 17:e plats. I USA släpptes singeln först den 10 januari 1964 och där toppade singeln både Billboard Hot 100-listan och Cash Box Top 100-listan. Den gick också in på förstaplatsen både i Kanada och i Australien,

Singeln Love Me Do/P.S. I Love You gavs dock aldrig ut i Sverige på 1960-talet. Enbart nyutgåvor (till exempel på en singel i samband med 20-årsjubileet 1982 och senare på cd) har kommit ut. I Sverige var i stället The Beatles första singel Please Please Me. Enligt Hans Olof Gottfridssons bok From Cavern To Star Club gavs denna singel ursprungligen ut med den brittiska B-sidan  Ask Me Why även i Sverige. Men snart byttes B-sidan ut mot Love Me Do, som tidigare inte givits ut i Sverige. Det intressanta är att man då valde inspelningen från den 4 september 1962 med Ringo Starr på trummor. I välsorterade skivaffärer kunde man därför i Sverige få tag i denna inspelning under hela 1960-talet, vilket var omöjligt i Storbritannien (utom möjligen i specialaffärer).