Så är den då här. Den 12 minuter och 24 sekunder långa kortfilmen om ’The Last Beatles Song’

Se och njut av Peter Jacksons kortfilm om The Beatles arbete med att få till John Lennons komposition Now And Then, som nu har blivit klar och som, enligt de två återstående beatlarna Ringo Starr och Paul McCartney, ska var gruppens allra sista låt.

 

Den spännande resan för John Lennons låt Now and Then har pågått under mer än fem decennier. I filmen ovan får vi ta del av konversationer mellan de tre då kvarvarande beatlarna och hur samarbetet med John Lennon arbetade fram trots att han inte var fysiskt närvarande i studion.

Now And Then – John Lennons mytologiserade demoinspelning från 1970-talet, började Paul, George och Ringo att arbeta med i februari 1995 som en del i gruppens Anthology-projekt. Men låten kunde inte färdigställas fullt ut på grund av alltför stora tekniska utmaningar med att få John rösta att inte dränkas av störande brus och pianospel.

Under många år framöver verkade det som om låten inte skulle kunna göras komplett. Men år 2022 hade man av en mer eller mindre tillfällighet kommit i kontakt med ett program som producenten Peter Jackson och hans team hade arbetat fram.

Programvaran användes under hela produktionen av dokumentären The Beatles: Get Back. Detta öppnade vägen mot att sära ut John Lennons sångstämma från hans pianospel.

Som ett resultat av detta, kunde man ge originalinspelningen nytt liv och fortsätta med arbetet att slutföra låten med hjälp av alla fyra beatlarnas inspelningar och nyinspelningar av Ringo och Paul.

Den här resan och resultatet visar ännu en gång på The Beatles oförtröttliga och kreativa nyfikenhet samt gruppens fascination av den pågående tekniska utvecklingen.

Video Director: Oliver Murray
Producenter: Jonathan Clyde och Sophie Hilton
Originalmusik: Paul Englishby
Ljuddesigner: Alastair Sirkett
Ljudrestaurering: Park Road Post Production