Denny Laine, gitarrist i bl.a.  Paul McCartneys band ’Wings’, har gått bort

Brian Frederick Arthur Hines, mest känd under namnet Denny Laine, lämnade oss för tre dagar sedan, den 5 december 2023, i en ålder av 79 år i Naples i Florida, USA.

Laine performing with Wings in 1976

Denny Laine i Wings 1976.

Denny Laine, född den 29 oktober 1944 i Birmingham, England, var en engelska musiker, sångare och kompositör. Han är mest känd för att han grundade två riktigt stora rockband: The Moody Blues, där han spelade under åren 1964 – 1966. Det andra stora bandet var givetvis Wings som han faktiskt spelade med i under hela 10 år; 1971 – 1981. Trots gruppens nästan konstanta utbyte av medlemmar under årens lopp, tillsammans med Paul och Linda McCartney, förblev han en konstant medlem i bandet. När Wings lades ner, fortsatte Denny att medverka på flera av Paul McCartneys soloalbum.

 

Denny Laine, Moody Blues and Wings musician, dies aged 79

Paul McCartney och Denny Laine när de är som gladast 1971.

 

Laine arbetade tillsammans med olika artister och grupper under sin 60-åriga karriär. Han fortsatte även att spela in och uppträda som soloartist. År 2018 blev Denny Laine invald i The Rock and Roll Hall of Fame som medlem i The Moody Blues.

He gav sitt första soloframträdande som musiker vid 12 år ålder. Hans karriär som professionell musiker inleddes med att han var i centrum för bandet Denny Laine and the Diplomats. vilket inkluderade Bey Bevan den framtida trummisen i The Move och The Electric Light Orchestra. Laine ändrade på sitt namn eftersom han tyckte inte att Brian Frederick Hines and the Diplomats... skulle fungera. Istället tog han efternamnet på sin systers stora idol sångaren Frankie Laine. Förnamnet Denny kom sig av att på den här tiden hade alla en liten bakgård och ett litet rum kallat den på engelska, där man kunde få vara ifred. Denny tror att det var därför som han fick smeknamnet Denny. 

I Wings spelade han såväl sologitarr, kompgitarr, klaviatur, basgitarr som träblåsinstrument. Dessutom sjöng han ibland solostämman och ibland stod han för körstämmorna. Ej att förglömma är att han skrev vissa låtar till bandet själv och ibland tillsammans med Paul McCartney. Laine och paret McCartney var kärnan i bandet och reducerades till just tre personer när det gäller albumen Band On The Run och majoriteten av låtarna på albumet London Town.

 

undefined

Ett fotografi på Denny Laine från 2013.

 

Tillsammans med Wings, fick Laine sin största kommersiella och kritikerrosade succé under sin karriär. Singeln Mull of Kintyre skrev han tillsammans med Paul och som bekant blev det en monsterhit när den gick upp på förstaplatsen på singellistan i UK 1977. Den var också den mest sålda singeln i UK ända fram till 1984.

 

Paul McCartney Denny Laine Tribute: “Great Talent With A Fine Sense Of Humour” – Deadline

Denny Laine, Linda och Paul McCartney under filminspelningen av låten ’Mull of Kintyre’.

 

En av Denny Laines hits är Go Now med Moody Blues.

 

Paul McCartneys hälsning till Denny Laine. Speltid: 4:08.