Inspelning av låtarna ’Good Morning Good Morning och ’Being For The Benefit Of Mr Kite!’

Den här tisdagen samlades The Beatles, producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick och biträdande ljudingenjören Richard Lush i Studio TwoEMI Studios på Abbey Road i London. Dagens inspelningssession började kl. 19.00 och avslutades kl. 04.45 den påföljande onsdagsmorgonen.

John Lennon spelade in en andra solosång till låten Good Morning Good Morning denna kväll efter det första försöket som gjordes den 16 februari 1967.

En andra reduktionsmixning skapades som kombinerade de två vokala spåren och därmed fick man mer utrymme på bandet för framtida överdubbningar. Bakgrundssången framfördes av Lennon och Paul McCartney och var de första som lades till och som även inkluderades sångtiteln sjungen på tyska!  Man spelade också in ett gitarrsolo som spelades av Paul McCartney.

 

John Lennon's handwritten lyrics for Good Morning Good Morning

John Lennons handskrivna text till ’Good Morning Good Morning’.

 

John Lennon hade bestämt sig för att pryda sången med ett antal olika djurläten. Han ville att låten skulle inledas med ljudet av en tupp som gal och mot slutet skulle man ha ljud från flera olika djur. I vilken ordning detta skulle ske hade Lennon noga planerat.

Geoff Emerick minns:
John said to me during one of the breaks that he wanted to have the sound of animals escaping and that each successive animal should be capable of frightening or devouring its predecessor! So those are not just random effects, there was actually a lot of thought put into all that.

Ljudeffekterna inleddes med fågelkvitter, följt av en jamade katt, hundar som skäller, hästar som gnäggar, får som bräker, ett lejon som ryter, en elefant som trumpetar, en räv som jagas tillsammans med en del ljud från några får och kor följt av en gris som grymtar och en höna som kacklar.  Dessa ljudeffekter hämtade man från bandarkivet i Abbey Road. Rävjakten hämtade man från Volym 57 och samtliga övriga ljud hämtade man från bandet som hade titeln Volym 35: Djur och bin. Allt samlades ihop denna och den påföljande dagen.

 

Här en skiss gjord av Geoff Emerick över i vilken ordning de olika djurlätena skulle komma in på låten.

 

Innan sessionen var över kl. 04.45 lade man på ytterligare överdubbningar på låten Being For The Benefit Of Mr. Kite! Dessa lades på det lediga spår tre av de fyra tillgängliga spåren. Under första hälften av låten spelade John Lennon orgel medan George Harrison, Ringo Starr, Neil Aspinall och Mal Evans spelade munspel. George Martin spelade på en mellotron.

Här testar George Harrison och John Lennon varsitt munspel av större format.

 

Under valsstycket i mitten på låten, lade man till en tamburin. Paul McCartney spelade gitarr och Lennon lade till ytterligare ett orgelspel. George Martin lade till en andra orgeldel med toner som gick neråt. Allt detta spelades in med bandspelaren gående i halvfart, vilket innebar att allt blev mycket högre och snabbare vid normal uppspelning.

George Martin berättar:
När vi kom till den melodiska delen där ”Hästen Henry valsar”, sa John att han ville att musiken skulle ”snurra och snurra”, vilket gav låten en cirkusliknande känsla. Som vanligt, efter att ha skrivit en fantastisk låt, sa han till mig, ”Gör vad du kan med den”, och gick därifrån och lämnade mig ensam med den. 

George Martin berättar vidare:
John och jag spelade våra roller på två elektriska orglar. Dessa var Wurlitzer och Hammond. John skulle spela huvudmelodin, och runt den spelade jag virvlande ljud – baserat på kromatiska passager. Tyvärr är min fingerförmåga på orgeln inte särskilt imponerande, och jag insåg att jag inte kunde spela i den hastighet som krävs för dessa rullader. Så jag sa till John, ”Vad vi ska göra är att vi kommer att sakta ner allt med hälften. Du spelar melodin dubbelt så långsam och en oktav lägre, och jag kommer att göra mina rulader så snabbt jag kan, men också en oktav lägre. När vi sedan fördubblar uppspelningshastigheten för inspelningen blir allt vackert, smidigt och väldigt virvlande.” Naturligtvis kunde vi alltid få en professionell organist att göra detta, men vi tänkte ”Vad i helvete! Varför skulle vi släppa in någon annan på vårt nöje?” Dessutom gjorde vi allt på måfå: att bjuda in någon annan skulle ha inneburit en försening i tiden och många tråkiga förklaringar.

Arbetet med Being For The Benefit Of Mr Kite! fortsatte den 29 och 31 mars 1967.