Inspelning av låtarna ’Good Morning Good Morning’, ’Being For The Benefit Of Mr Kite!’ och ’With A Little Help From My Friends’

Även denna onsdag samlades det gamla gänget – The Beatles, producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick och den biträdande ljudingenjören Richard Lush.
Dagens session var en av flera långa sessioner. Denna startade kl. 19.00 och slutade först kl. 05.45 på torsdagsmorgonen.  Man arbetade som vanligt i Studio Two i EMI Studios på Abbey Road.

Ljudeffekterna till Good Morning Good Morning som man hade samlat på sig under gårdagen lades på låten under den här sessionen. Ljudeffekterna dubbades på sångspåret på inspelningsbandet. Efter att detta hade genomförts ansågs låten vara komplett. Mono- och stereomixningarna skapades den 6 april 1967. Detta ägnades sig George Martin och ljudteknikerna åt i väntan på att beatlarna skulle infinna sig i studion.

John Lennon tar igen sig med en kopp te i studion inför kvällens
och nattens inspelningar. Foto: Leslie Bryce.

 

En annan bunt med ljudeffekter till Being For The Benefit Of Mr.Kite! som hade skapats den 20 februari. Under kvällens session lades dessa på spår tre. Låten gjordes komplett med tillagt orgel- och klockspel den 31 mars 1967.

Den här kvällen började man på en ny låt – With A Little Help From My Friends – skriven för att sjungas av Ringo Starr. Under den här sessionen gick låten under namnet Bad Finger Boogie. Redan från början hade man bestämt sig att låten skulle övergå direkt från titellåten Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Inspelningarna började med frasen Billy Shears.

Här står Ringo Starr tillsammans med tidningsredaktören Judith Sims för den amerikanska
ungdomstidningen ’Teen Set’. Foto: Leslie Bryce, fotograf för ’Beatles Book magazine’.

 

Även George Harrison fick en pratstund med Judith Sims från ’Teen Set’. Foto: Leslie Bryce.

 

 

Noteras kan att det var denna dag som det officiellt tillkännagavs att The Beatles kommande album skulle heta Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

 

 

Här samspråkar Judith Sims till höger med Paul McCartney. Foto: Leslie Bryce.

 

 

1967 AUGUST KRLA TEEN SET MAGAZINE - PAUL MCCARTNEY COVER - BEATLES - L 5536 - Picture 5 of 11

Här är en del av tidningsreportaget i tidningen Teen Set, som kom ut i augusti 1967.

 

Förutom besöket av tidningsredaktören Judith Sims i studion befann sig även presschefen Tony Barrow, delägaren i Braidors bilförsäljningsbyrå Terry Doran och Cynthia Lennon i studion denna dag.

Man började spela in rytmspåret i tio tagningar, varav den sista tagningen ansågs vara bäst. På denna spelade Paul McCartney piano, vilket hamnade på spår ett. George Harrisons kompgitarr lades på spår två, Ringo Starrs trumspel och koskällan spelad av John Lennon lades på  spår tre och George Martins orgelspel hamnade på spår fyra.

En trio av glada musiker: George Harrison, George Martin och
Paul McCartney under en paus i inspelningarna. Foto: Leslie Bryce.

 

 

För att – i vanlig ordning – frigöra mer utrymme på inspelningsbandet, skapades en reduktionsmixning som fick beteckningen tagning 11. Efter detta lade Ringo på sin solosång som lades på spår tre och fyra tillsammans med de övriga beatlarnas bakgrundssång. Låten gjordes färdig senare under torsdagen.

Paul McCartney's handwritten lyrics for With A Little Help From My FriendsDen handskrivna texten till ’With A Little Help From My Friends’.

 

Paul McCartney övar på ett gitarrsolo. Foto: Leslie Bryce.

 

 

En allt annat än ledsen Ringo Starr spelar på orgeln i studion. Foto: Leslie Bryce.

 

John Lennon plockar med sin gitarr i studion. Foto: Leslie Bryce.

 

Paul McCartney berättar:
Vi ville alltid ha en Ringo-låt på våra album eftersom han hade miljontals fans. De ville alltid höra en Ringolåt, och i början spelade han in covers, som en countrylåt som heter ”Act Naturally”, som var fantastisk och verkligen passade Ringo. Men för Sgt Pepper sa vi, ”Hör, vänta, vi kan skriva det åt dig!” För mig liknade det att skriva temat för en James Bond-film. Det var en utmaning, det var något ovanligt för oss, eftersom vi var tvungna att skriva en låt i Ringos tonart, och vi var tvungna att ge låten lite ironi. Ringo älskade barn och var väldigt bra med dem, så de visste att Yellow Submarine skulle passa bra för Ringo. I det här fallet var det en lite mer mogen låt, som jag alltid har gillat. Ringo är sentimentaliteten själv. Han älskar lyrisk musik, har alltid älskat det, men vi förstod inte ett dugg av det förrän han visade oss vad det var. Jag tror att det är därför vi skriver sentimentala låtar som ”With A Little Help From My Friends” för honom.

Sången till Ringo skrevs hemma hos John i Weybridge. Vi gillade alltid att komponera något för honom som inte behövde vara alltför likt vår stil. Jag tycker att det var den bästa låten vi skrev för Ringo. Han skulle bli en karaktär i den här föreställningen, i allt vi gjorde, så det var en bra representation av hans karaktär var han än dök upp på albumet. Det var faktiskt det andra spåret. Det var en bra plats för honom, men var vi än placerade honom gav det oss möjligheten att introducera den här karaktären.

 

Foto taget från trappan som leder upp till kontrollrummet i ’Studio Two’. Närmast kameran Ringo Starr,
Paul McCartney, George Harrison och John Lennon vid pianot, där de går igenom Ringos låt
’With A Little Help From My Friends’. I bakgrunden sitter Johnny Dean, redaktören för ’The Beatles
Monthly Book, alias Sean O’Mahony, Judith Sims från tidningen ’Teen Set’,
Terry Doran och Cynthia Lennon. Foto: Leslie Bryce.

 

John Lennons färgglada halsduk, som han gav till en av sina fans nära studion.
År 2009 såldes den på auktion för 25 000 dollar.