Björn Ulvaeus  håller föredrag på LIPA och besöker ’The Beatles Story’ i Liverpool

Den 28 maj 2024 besökte Björn Ulvaeus från ABBA Liverpool i England. Han var på väg till London, men gjorde en avstickare till Liverpool där han höll en föreläsning på LIPA (Liverpool Institute of Performing Arts) inför 500 elever på skolan.

Björn Ulvaeus talar inför eleverna på ’LIPA’. den 28 maj 2024.

Han berättade om hur han gick till väga när han skrev texterna till ABBA-låtarna. Han inledde nästan alltid med att visualisera scenerna i låten precis som om det var en film. Björn tog också del i en frågestund tillsammans med studenterna., där han berättade vidare hur han och kollegan Benny Andersson skrev låtarna tillsammans och att han själv inte började på texten förrän båda parter var helt överens om hur melodin skulle låta och hur den skulle framföras.

 


Björn besökte också museet The Beatles Story i Liverpools hamn

The Beatles Story | Liverpool

 

Björn Ulvaeus on the replica cavern club stage at the beatles story museum at liverpool albert dock

Björn Ulvaeus på museets ’Cavern’-scen.

 

Finns det någon direkt koppling mellan ABBA och The Beatles? Jodå, det finns flera. Men det som kan vara lite av kuriosa är att Björn, när han var med i bandet Hootenanny Singers, spelade in låten Ring Ring – Här är Svensktoppsjuryn 1970. Den låten är en cover på The Beatleslåten Maxwell’s Silver Hammer från albumet Abbey Road 1969. Här med svensk text, som är skriven av Peter Himmelstrand.

 

Primary

Och så här låter den: