Yoko Ono föddes den 18 februari 1933 i Tokyo och är ättling till en japansk kejsare. Namnet Yoko betyder barn från havet (Ocean Child).

Två veckor innan hon föddes förflyttades hennes far till San Francisco genom sin arbetsgivare the Yokohama Specie Bank. Resten av familjen följde med strax efteråt och Yoko träffade sin far först när hon var två år.

Yoko Ono är en japansk konstnär och fredsaktivist mest känd för den stora allmänheten genom sitt äktenskap med John Lennon (1969-1980) samt sin avantgardistiska konst, musik och filmproduktion.

Ono blev en frontfigur för feminismen genom sin musik, som var en föregångare till musikstilen New Wave. Hon är också känd för sina filantropiska bidrag till konsten, fredsrörelsen och program för att stoppa AIDS.

I Polen har den polska Beatles-fanklubben i Lublin har framställt nedanstående exklusiva frimärke med anledningen av Yoko Onos 90-årsdag.

’Fan Club The Beatles W Lubline Reaktywacja Polska’ firar Yoko Ono 90 år 1933-2023.

John Lennon kallade henne the most famous unknown artist in the world.

Yoko Ono och John Lennon på promenad längs Central Park West i New York den 2 april 1973. Foto: Bob Gruen.

1940 flyttade hela familjen till New York City, där Yokos far arbetade. Året efter blev han förflyttad till Hanoi och familjen återvände till Japan. Yoko blev kvar i Tokyo under den stora eldbombningen den 9 mars 1945.

Under bombningen fick hon och andra medlemmar av familjen söka skydd i en specialbunker i Tokyo en bra bit från den tunga bombningen.

Ono har berättat att hon och hennes familj blev tvingade att tigga mat, under det att de körde sina ägodelar i en skottkärra. Det var under den här tiden i sitt liv som hon utvecklade sin ’aggressiva’ attityd och förståelse för personer som var utanför samhället.

En känd historia berättar om att hennes mamma bytte sing tysktillverkade symaskin mot 60 kilo ris för att familjen skulle ha något att äta. Yoko har berättat att hennes far var i Franska Indokina, vilket i dag är Vietnam i Saigon, i ett läger för krigsfångar.

I april, 1946 öppnade skolan Gakushuin och Yoko kunde återuppta sin skolgång. Skolan låg i närheten av kejsarpalatset, som hade klarat sig under kriget. Det var här som Yoko fick en klasskamrat vid namn Akihito, som kom att bli den framtida kejsaren i Japan.

Efter kriget flyttade Onos familj till Scarsdale i New York. Trots föräldrarnas missnöje med det hon höll på med älskade Yoko mötena med konstnärer, poeter och andra som levde sitt bohemiska fria liv, som hon själva längtade efter. Hon besökte gallerier och konstnärliga happenings, som gav henne en aptit på att visa upp sina egna konstnärliga alster för allmänheten.

Den 20 mars 1969 gifte sig Yoko med John Lennon. Det lär finnas två versioner av hur John Lennon mötte Yoko.

Den första versionen, som är mest omtalad, berättar om hur John Lennon den 9 november 1966 besökte The Indica Gallery i London, där Yoko förberedde en egen konceptuell konstutställning. Där presenterade galleriägaren John Dunbar Yoko Ono för John Lennon. Lennon var fascinerad av Yokos konstverk Hammer A Nail. Beskyddare av konstutställningen fick spika en spik i en träskiva, och skapade på så sätt ett unikt konstverk.

Yoko Ono och John Lennon. Foto: Bob Dear.

Trots att själva utställningen ännu inte har öppnat officiellt, ville Lennon gärna spika i en spik i träskivan, men Yoko stoppade honom från att göra det. Då fråga Dunbar Yoko: Don’t you know who this is? He’s a millionaire! He might buy it.

Ono hade antagligen inte hört talas om The Beatles, men gav med sig under förutsättning att Lennon betalade henne fem shillings. John Lennon lär ha svarat: I’ll give you an imaginary five shillings and hammer an imaginary nail in.

Den andra versionen om mötet mellan John och Yoko, har berättats av Paul McCartney. Sent under 1965 var Ono i London och satte ihop noter av originalmusik ämnat för en bok som John Cage arbetade med som hette Notations.

McCartney nekade till att ge Yoko något från sina egna manuskript, men föreslog att John Lennon kanske skulle falla till föga. När Yoko sedan fråga John, gav han Yoko sitt handskrivna original till låten The Word.

Ono började ringa hem till Lennon och när hans fru Cynthia frågade vem det var, svarade John henne att Ono bara var ute efter att få pengar till hennes avant-garde bullshit.

I maj 1968, under det att Johns fru Cynthia var på semester i Grekland, bjöd John in Yoko till parets hus. De tillbringade natten tillsammans med att spela in det som senare kom att bli innehållet på albumet Two Virgins.

Skivomslaget till albumet ’Unfinished Music No. 1: Two Virgins’.

Efter inspelningen har John sagt han och Yoko made love at dawn. När Cynthia kom hem fann hon Yoko Ono iklädd hennes badrock och satt och drack te tillsammans med John med orden Oh, hi.

Ono blev havande 1968 och fick ett missfall med ett pojkbarn som de döpte till John Ono Lennon II den 21 november 1968, bara några veckor efter att rätten hade godkänt Cynthias och John skilsmässa.

Under Lennon sista år tillsammans med The Beatles, började han och Yoko protestera officiellt mot Vietnam-kriget. Paret gifte sig i Gibraltar den 20 mars 1969 och tillbringade sin smekmånad i Amsterdam där de höll en kampanj för en veckolång fredskampanj – Bed-In for peace.

Yoko Ono och John Lennon, som håller i äktenskapscertifikatet på deras bröllopsdag i Gibraltar den 20 mars 1969. Foto: David Nutter.

Paret planerade för en liknande kampanj i USA, men nekades att komma in i landet. Istället tog de sig till Montreal i Kanada, där de höll sin kampanj på The Queen Elizabeth Hotel. Och det var här som de spelade in Give Peace A Chance.

John Lennon och Yoko Ono med sin ’Bed-In for Peace’ i Amsterdam, Nederländerna.

Ono and Lennon samarbetade på flera album, med början 1968 när John fortfarande var en beatle med Unfinished Music No. 1: Two Virgins, ett album med experimental elektronisk musik. Samma år bidrog paret med en instrumentell låt på The White AlbumRevolution No. 9.

Ono bidrog också med bakgrundssång på låten Birthday och en rad med solosång på låten The Continuing Story Of Bungalow Bill på samma album.

Många av parets album släpptes under namnet The Plastic Ono Band. Paret uppträdde även på ett flertal konserter. När John blev inbjuden att spela tillsammans med Frank ZappaThe Fillmore den 5 juni 1971, var även Yoko med på scenen och sjöng.

Yoko Ono och John Lennon 1971.

1969 släpptes the Plastic Ono Bands första album Live Peace In Toronto1969, spelades in under The Toronto Rock and Roll Revival Festival. Förutom John och Yoko bestod musikerna av gitarristen Eric Clapton, basisten Klaus Voormann och trummisen Alan White.

Baksidan av skivkonvolutet till albumet ’Live Peace In Toronto 1969’.

Efter en hel del problem paret emellan med såväl hennes dotter Kyoto och de amerikanska immigrationsmyndigheterna, separerade paret 1973 och började leva sina egna liv. Ono fortsatte sin konstkarriär i New York och John levde vidare tillsammans med sin personliga assistent May Pang i Los Angeles under en period som John Lennon själv har refererat till som The Lost Weekend.

John Lennon och Yoko Ono lämnar immigrations- och naturalisationsverket i New York den 16 mars 1972. Foto: Anthony Camerano.

1975 försonades paret och deras gemensamma son Sean föddes på samma dag som John Lennon firade sin 35-årsdag (9 oktober 1975). Efter Seans födelse levde paret relativ avskildhet från omvärlden i The Dakota Mansion i New York.

John Lennon drog sig tillbaka från musiken och ägnade sig huvudsakligen åt hushållsbestyr tillsammans med sonen Sean.

Efter mordet på John Lennon i december 1980, bildade Yoko en konstruktion inklusive underhåll av The Strawberry Fields-minne i Central Park i New York. Monumentet invigdes officiellt den dag då John skulle ha fyllt 45 år, den 9 oktober 1985.