’Now And Then’ släpps över hela världen torsdagen den 2 november 2023 kl. 14.00 GMT

’Now And Then’ släpps bl.a. på bandkassett.

 

Now And Then är den sista Beatleslåten. Låten är skriven och sjungs av John Lennon och har utvecklats och bearbetats av Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. Nu har låten dessutom slutbearbetats av Paul McCartney och Ringo Starr efter över fyra decennier sedan låten först spelades in på ett kassettband av John Lennon själv.

Now And Then har genomgått en lång resa från John Lennons första utkast till det som nu har blivit The Beatles sista låt! John Lennons mytologiserade demokassett började bearbetas i februari 1995 av Paul, George och Ringo som en del av The Anthology-projektet. Men under arbetets gång förblev Now And Then ofullbordad. Detta delvis på grund av de då omöjliga teknologiska utmaningarna som det innebar att arbeta med John Lennons sång på kassettbandet.

Under flera år verkade det som om man inte skulle lyckas göra låten komplett och Johns rösts rättvisa. Men år 2022 dök det upp en tillfällighet genom den mjukvara som regissören Peter Jackson och hans team hade utvecklat, och som kom att användas och möjliggöra produktionen av dokumentären The Beatles: Get Back. Resultatet av denna utveckling gjorde det också möjligt att skilja ut John Lennons sång från det pianospel som också fanns med på demokassetten. Detta ledde i sin tur till att originalinspelningen fick ett nytt liv och kunde bearbetas på nytt med bidrag från samtliga fyra beatlar.

Denna remarkable historia av musik-arkeologi reflekterar The Beatles ändlösa skaparnyfikenhet och fascination över de tekniska hjälpmedel som uppstår hela tiden, inte minst inom musiken. Slutresultatet är den milstolpe som nu har blivit den kompletta sista inspelningen av och med The Beatles.

Nedanstående video är en kort filmtrailer om den kommande låten Now And Then.

Video Director: Oliver Murray. Producenter: Jonathan Clyde och Sophie Hilton Originalmusik: Paul Englishby.

Redan den 1 november 2023 visas en 12 minuter lång/kort dokumentärfilm, i vilken historien bakom The Beatles sista låt berättas med exklusiva filmbilder och kommentarer av Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon och Peter Jackson.

Filmen kommer att visas med start kl. 19.30 GMT (Greenwich Mean Time) på The Beatles’ YouTube channel.

 

P.S. Mer information om den kommande skivan Now And Then följer inom kort. D.S.