Paul McCartney flyger till Los Angeles för att träffa Jane Asher

Denna måndag, efter det att man gjort klart Sgt. Pepper-albumet, bestämde sig Paul McCartney för att flyga till Amerika för att överraska sin flickvän Jane Asher på hennes 21-årsdag.
Jane Asher turnerade i Amerika tillsammans med The Old Vic Company, som spelade ShakespeareRomeo och Julia.

Strax efter midnatt anlände The Beatles assisten Mal Evans till McCartneys hus på Cavendish Avenue nr. 7 i London. McCartney själv, som var van att arbeta sent (=tidigt in på det nya dygnet), gick och la sig kl. 03.30. men gick upp tidigt när målare anlände för att arbeta i hans hus. Strax efter deras ankomst anlände två representanter för Air France för att plocka upp McCartney och Evans och köra dem till London Airport. Därifrån flög båda till Paris-Orly Airport för att ta ett anslutningsflyg till Los Angeles, USA.

McCartneys US-visum hade gått ut, men den amerikanska tullen och immigrationstjänstemännen i Los Angeles löste problemet med allt pappersarbete inom 30 minuter. När väl detta var avklarat gick McCartney och Evans ombord på ett privat Lear Jet-flyg, som var hyrt av Frank Sinatra, men bara med NCB News-logotypen. Planet tog Paul och Mal till San Francisco. Planet användes under hela parets vistelse i USA, vilken kom att vara ända till den 12 april 1967.

Lear Jet-planet som tog Mal Evans och Paul McCartney från Los Angeles till San Francisco.

Båda hade tagit med sig var sin Canon 8mm:s kamera för hemmafilmsbruk. Med den dokumenterade de händelserna som kom att äga rum under det följande dagarna. Pauls kamera stals senare av fans, men Mals inspelade filmer var kvar.

Flyget anlände till San Francisco tidigt på morgonen tisdagen den 4 april 1967. Paul och Jane återförenades den följande dagen, den 5 april, i Denver i Colorado.

 


Inspelning och mixning av ’Within You Without You

Under det att Paul McCartney flög till Amerika återstod det en enda låt som skulle göras komplett till Sgt. Pepper-albumet.
Studio OneEMI Studios på Abbey Road samlades producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick, den biträdande ljudingenjören Richard Lush i studion denna måndag.
Man skulle även använda sig av Studio Two inom ramen för denna långa session, som varade från kl. 19.00 till kl. 06.30 den påföljande tisdagsmorgonen

Den sista låten som skulle göras komplett var Within You Without You. Åtta violiner och tre cellos spelades in på spår tre, varefter George Harrison, som var den ende beatlen som var närvarande i studion, dubbade sin sång och lade till lite extra sitarspel på spår fyra. Inspelningarna gjordes i Studio One fram till kl. 03.00 den följande tisdagsmorgonen.  Violinisterna var Erich Gruenberg, Alan Loveday, Julien Gaillard, Paul Scherman, Ralph Elman, David Wolfsthal, Jack Rothstein och Jack Greene. Cellisterna var Reginald Kilbey, Allen Ford och Peter Beavan. Var och en av musikerna fick betalt enligt Music Union:s taxa på £ 9, utom ledaren för ensemblen – Erich Gruenberg – som fick £ 11.

 

George Harrison at Kinfauns, 1967

Stråkarna dirigerades av George Martin, som hade förberett ett partitur baserat på Harrison idéer. De olika delarna spelades in ett otal antal gånger. Alla inspelningar togs bort fram till då man kom fram till en inspelning som alla var nöjda med. När Within You Without You spelades in första gången den 15 mars 1967, sade att stycket bestod av tre delar, fast de spelades in som en del. Numreringen av delarna fortsattes under denna inspelningssession och den kommande, där del ett mixades separat från del två och del tre.