Paul McCartney  och Mal Evans flyger till San Francisco

 

San Francisco 1967.

 

Tidigt på morgonen den här tisdagen flög Paul McCartney och Mal Evans från Los Angeles till San Francisco, där de tillbringade dagen med att besöka berömda platser, fotografera Golden Gate-bron och köpte diverse skivor. Staden fick erfara den första snön på över 42 år och temperaturen var mycket kallare än vad de båda herrarna hade tänkt sig.

Resan till Amerika gjordes huvudsakligen för att överraska Paul McCartneys flickvän Jane Asher på hennes 21-årsdag den följande dagen – den 5 april.

De besökte även the Fillmore Auditorium, där Jefferson Airplane höll på att repetera. Efteråt följde de med Marty Balin och Jack Casady till Oak Street-lägenheten som de delade med bandets road manager Bill Thompson. Där spelade Paul upp en acetatskiva av Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band för bandet. De försökte sig också på att jamma lite, men Paul hade problem med att spela på grabbarnas högerhänta gitarrer.

 

Paul McCartney jamming with Jefferson Airplane, San Francisco, 4 April 1967

Här jammar Paul McCartney med Marty Balin och Jack Casady. Paul spelar på en
Rickenbacker 360/12-gitarr, som förmodligen tillhörde Paul Kantner.

 


Mixning och editerting av låten ’Within You Without You’

Denna tisdag i London, samlades producenten George Martin och ljudingenjören Geoff Emerick i kontrollrummet till Studio Two i EMI Studios på Abbey Road.

Under den här sessionen, som varade från kl. 19.00 till kl. 00.45 på onsdagsmorgonen, gjordes Within You Without You helt klar genom skapandet av de slutliga mono- och stereomixningarna.

Var och en av mixningarna lät man bandet gå lite snabbare så att tonarten på låten gick upp en halvton från C till Ciss.De första mixningarna som framställdes var monomixningarna. Mixningarna av låtens första del fick nummer 6 – 11, vilket följdes av mixning nr 12 av del två och tre av låten. Dessa editerades därefter samman med en tillagd överdubbning av skratt i slutet av låten. ADT (Artificial double tracking) lades också på Harrisons sång.

Därefter skapades tre stereomixningar. Låtens första del mixades med tre mixningar, numrerade 1-3, vilket sedan följdes av mixningarna fyra och fem för del två och tre av låten. Samma sak med dessa mixningar, d.v.s. de editerades samman med samma effekter som för monomixningarna.

Själva editeringarna vad gäller såväl mono- som stereomixningen kan man höra efter cirka 2 minuter och 23 sekunder in i låten. Under dagens arbete med mixningarna av låten tog man bort cirka en minut från låtens ursprungliga speltid. Mot slutet av låten, när den nästan fadar ut, hör man ett befriande skratt. Det hade man hämtat från EMI:s ljudbibliotek, Volym 5, som innehöll applåder och skratt.